POTPISANI UGOVORI Milijunska izgradnja vodovoda i odvodnje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Vrijedan ugovor izgradnje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje na području Bjelovarsko – bilogorske županije potpisan je u Grubišnom Polju. Tri ugovora koja obuhvaćaju Grubišno Polje, Berek i Štefanje od velikog su značaja za sve tamošnje mještane, ali i mještane okolnih mjesta kojih će se investicija ticati. Ukupna vrijednost projekata iznosi 23 milijuna i 400 tisuća kuna, a Hrvatske vode osigurale su 5 milijuna i 18 tisuća kuna. Ugovore su potpisali predstavnici javnih isporučitelja vodnih usluga i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

– Ovdje je riječ o domaćim sredstvima što je poseban napor. Postoje aglomeracije i jasno je da radimo na velikim projektima, ali ne zaboravljamo manje sredine. Vrijedno je doći u svaku općinu i svaki manji ili veći grad i pružiti ljudima razvitak infrastrukture. Radi se i o mogućnosti spajanja Velikih Zdenaca kolektorom i to na uspješnost grada Grubišnog Polja koji je prethodno izgradio uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Omogućit će se tako očuvanje izvora vode koja je dobre kakvoće i koja daje sigurnost vodoopskrbe i na drugih područjima. Ovim cjevovodom uspjet ćemo napraviti prsten Čazma, Štefanje, Ivanska tako da će to pružiti puno veću sigurnost vodoopskrbi jer će biti uvezani sustavi. Na sustav odvodnje priključit ćemo nešto više od tisuću stanovnika – rekao je Đuroković.

Prirodnim bogatstvima koje Grubišno Polje posjeduje želi se pomoći i okolnim lokalnim samoupravama, ali želja je da se ono sačuva i za naredne generacije, napominje gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

– Strategija gospodarskog razvoja Grubišnog Polja temelji se na našim prirodnim resursima i energetici. Cilj nam je biti neovisan energetski grad koji jamči razvoj gospodarstva, ali u isto vrijeme želimo zaštiti naš najveći prirodni resurs, a to je pitka voda. Zato su nam ove investicije važne i kao veliki gospodarski i ekološki projekt. Mi trenutno imamo resurse pitke vode, nekoliko bunara, negdje oko 90 litara u sekundi dok trošimo oko 12 litara – rekao je Mađeruh.

Uz gradonačelnika, potpisivanju ugovora nazočili su načelnici Općine Štefanje Ivo Emić, Općine Berek Mato Tonković te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

– Svaki novi metar mreže javne odvodnje i svaki novi metar vodovodne mreže je mala pobjeda. Tako gledamo i na ove investicije i ugovore koji su potpisani. Nadam se da će ovi infrastrukturni projekti biti odrađeni od strane domaćeg građevinskog sektora čime ćemo dodatno pojačati njihovu važnost i u kontekstu održavanje zaposlenosti i svih onih pozitivnih indikatora koje smo kreirali u posljednje tri i pol godine – rekao je Ćorić.

Ministar Ćorić za Grubišno Polje i Bjelovarsko-bilogorsku županiju najavio je realizaciju još jedne investicije. Naime, prema riječima ministra, planovi u području energetike idu dva koraka dalje, točnije u planu je izgradnja podzemnog skladišta plina na lokaciji Grubišnog Polja. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!