POHVALNI REZULTATI Stožer BBŽ zadovoljan svojim i djelovanjem građana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije uspio je u svom naumu. U županiji već 54 dana zaredom nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom dok je svih 10 oboljelih osoba ozdravilo. Stožer je još 12. ožujka donio odluku o zabrani javnih okupljanja, održavanja skupova i manifestacija neovisno o broju ljudi. Na sve izazove, već je krajem veljače bila spremna i Opća bolnica Bjelovar u kojoj su osigurane sobe za smještaj bolesnika kao i trijažni šatori. Cilj Bjelovarsko-bilogorske županije bio je samo jedan – zaštiti zdravlje stanovnika županije, istaknuo je župan Damir Bajs rezimirajući tako posljednje održan Stožer civilne zaštite.

– Brojke jasno pokazuju da smo uspjeli u svom cilju. Bjelovarsko-bilogorska županija četvrta je županija po uspješnosti borbe protiv koronavirusa. Korona-free smo županija i vjerujem da se to nije dogodilo slučajno već da smo svi mi koji smo bili uključeni u niz aktivnosti, a prvenstveno bih rekao da se tu radi o zdravstvenim djelatnicima, od naše Opće bolnice Bjelovar, hitne službe, ambulanti opće prakse, od onih koji rade sada u korona ambulantama do Zavoda za javno zdravstvo, naših epidemiologa i mnogih drugih koji su nam pomagali i vodili nas kroz ovaj put. Zahvalio bih se i policiji, službi 112, HGSS-u, Crvenom križu i mnogim drugima. Posebno se zahvaljujem građanima koji su se držali svih preporuka. Vjerujem da smo bili primjer kako se to radi – rekao je Bajs podsjetivši na situaciji u kojoj nikome nije bilo lako jer u početku epidemije županija je bila bez zaštitnih sredstava i ostalih potrebnih stvari. Ipak, svi su se odazvali svom pozivu.

Za spomenuta zaštitna sredstva u županijskom proračunu osigurano je 5 milijuna kuna, a kroz cijeli put epidemije pomoć je pružila i županijska Ustanova Suvenir Arbor čiji su djelatnici izrađivali zaštitne maske.
Doktorica Vesna Grgić poručila je kako je pridržavanje mjera najvažnije u suzbijanju virusa, a onih osnovnih mjera trebamo se pridržavati i dalje.
– Prezadovoljna sam kako je sve ovo prošlo. Cijeli odjel epidemiologije i cijeli Zavod dao je sve od sebe da imamo ovakve rezultate kakve imamo. Htjela bih zahvaliti svim članovima Stožera i županu jer je suradnja bila izvrsna. Mislim da smo svi funkcionirali kao da već dugo godina radimo zajedno. Mislim da su distanca, higijena ruku i osobna higijena najvažnije. Ako se pridržavamo osnovnih mjera nadam se da epidemije u značajnom broju neće biti. No, zaluta li netko pozitivan slučajno u našu županiju, mi ćemo opet napraviti sve da to zaustavimo na što manjem broju ljudi – istaknula je Grgić.
Kao i svi ostali, veliki teret podnijeli su i djelatnici Policijske uprave, ali taj je teret bilo nešto lakše nositi zbog dobre reakcije građana koji su pokazali odgovornost.
– Možemo biti ponosni na rezultate koje smo postigli. Policijska uprava u proteklim je mjesecima postupala primarno, imala je zadaću kontrolirati ljude u samoizolaciji. Policija je tijekom proteklih mjeseci četiri tisuće puta obišla one koji su se nalazili u samoizolaciji, a utvrđeno je pedesetak slučaja kršenja samoizolacije – rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, Hamdija Mašinović.
Kada se sve zbroji, županija je jedna od onih koja je imala najmanji broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. Treba istaknuti kako ni jedna osoba od virusa nije preminula, nije bio zaražen niti jedan zdravstveni djelatnik, a virus se nije probio ni u domove za starije i nemoćne. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!