GRADSKA OSTVARENJA Aktualna vlast pohvalila se projektima iz svog mandata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Aktualna bjelovarska gradska vlast zadnje je tri godine redovito imala, i još uvijek ima, zasukane rukave jer, kako tvrde, brojni planirani i obećani projekti moraju se izvršiti. Samo u vrtićki sustav, u posljednje tri godine uloženo je više od 35 milijuna kuna dok su gotovo sve škole na području grada obnovljene. Trenutno je u tijeku aglomeracija kao najveći projekt u povijesti grada, a Bjelovar se može pohvaliti i kada je riječ o prirezu koji je u gradu ukinut nakon 20 godina.
Gradonačelnik Dario Hrebak
– Energetski smo obnovili sve vrtiće dok je cijena vrtića za roditelje sa 750 pala na 500 kuna. Kada govorimo o školstvu, gotovo sve škole na području grada Bjelovara obnovljene su, a kada obnovimo sve škole, one su mirne sljedećih 20 godina. Zato će sav novac koji je trebao biti namijenjen za sljedećih 20 godina, biti usmjeren u izgradnju nove škole koju planiramo izgraditi u sljedećem mandatu. U ovoj koronakrizi pokazali smo koliko brinemo o gospodarstvu i praktički smo jedini grad u Hrvatskoj koji je najviše toga dao upravo gospodarstvu. U trenutku kada smo preuzeli Grad, pa i u današnje vrijeme, povećao se broj radnih mjesta. Isto tako, poznato je kako je grad Bjelovar postao najpoznatiji kroz transparentsnost i transparentsno vođenje javnih financija. Sve skupa se radi o jednom sasvim drugačijem modelu – kaže gradonačelnik Dario Hrebak.
Predsjednik Gradskog vijeća Bjelovar Ante Topalović
Osim navedenog, u gradu se završava projekt gradnje bjelovarskog stadiona, gradi se vrtić u Gudovcu, ali i obnavlja Dom kulture vrijedan 15 milijuna kuna. U zadnje tri godine, Hrebak ističe kako su doslovno otkrili toplu vodu jer upravo se projektira idejno rješenje za buduće bjelovarske toplice.
Predsjednik Gradskog vijeća, Ante Topalović ističe svojevrsno olakšanje koje je stiglo u pravo vrijeme.
– Ono što je svakako bilo olakšanje ovog mandata, to je jedan potpuno novi zaokret državne politike koja je pustila europske fondove u pravom smislu te riječi. Tako se navelike pomoglo ne samo gradu Bjelovaru, nego i svim gradovima i županijama da postanu gradilišta. To se kod nas itekako vidi, tu šansu smo potpuno iskoristili. Na svakom uglu je neko gradilište, a manje je bitno vodi li se ono formalno kao gradsko ili županijsko gradilište. U ovoj godini siguran sam da će preko 30 milijuna kuna direktnih sredstava koje je u mjerama osigurala Vlada Republike Hrvatske biti preliveno u Grad Bjelovar, tu je i isplata plaća koje država isplaćuje preko poduzetnika – istaknuo je Topalović.
Europski fondovi Gradu su itekako značili jer je u posljednje tri godine 150 milijuna europskih projekata ili ostvareno ili se i dalje realizira. Temeljni model Grada, kaže Hrebak, je da se s jednom gradskom kunom pokušava izvući četiri do pet kuna europskih fondova. Tom logikom, najavljuje gradonačelnik, u sljedeće dvije godine na području grada investirat će se oko pola milijarde kuna, što europskog, što gradskog novca. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!