UNATOČ KRIZI Samo u dva grada izostala zapošljavanja u javnim ustanovama i tvrtkama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zbog krize uzrokovane pandemijom u Hrvatskoj je u posljednja dva i pol mjeseca puno toga stalo. Među ostalim, i zapošljavanja, i to prvenstveno u privatnom sektoru. Zbog izvanrednih okolnosti, na samom početku ove situacije ‘stezanje remena’ najavili su brojni gospodarstvenici, ali i jedinice regionalne i lokalne samouprave. Tako je, primjerice, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najavljeno smanjenje plaća dužnosnicima za 20 posto, dok su se 30 posto svojih plaća u korist bjelovarske Pučke kuhinje odrekli bjelovarski gradonačelnik Hrebak i njegovi zamjenici Valna Bastijančić Erjavec i Igor Brajdić. I prije krize mnogi su najavljivali kako neće zapošljavati nove ljude u svojim sustavima čega se, pokazuje naše istraživanje, nisu svi u potpunosti pridržavali posljednjih tjedana. Sudeći prema odgovorima na upit koji smo poslali svim gradovima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te samoj Županiji, zapošljavanja nije bilo jedino u Čazmi i Grubišnom Polju odnosno tamošnjim gradskim tvrtkama.

Daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček potvrdio nam je kako je tijekom krize jedna osoba zaposlena u tamošnjoj Razvojnoj agenciji, i to temeljem odobrenog projekta koji uključuje i zapošljavanje.

Natječaji prije krize

-Također, jedna osoba zaposlena je u gradskoj knjižnici na osnovu natječaja od prije krize, a s početkom rada kada su se otvorile knjižnice, te jedna osoba u Gradskoj tržnici zbog rada teniskih terena – kazao nam je Lneniček, napominjući kako je 1. svibnja donio odluku kojom se zabranjuju daljnja zapošljavanja.

I u garešničkoj Gradskoj upravi, temeljem natječaja koji je raspisan još u veljači, naknadno su zaposlili službenicu, kao zamjenu za osobu koja je otišla s istog radnom mjesta, napominje tamošnji pročelnik Miroslav Gerstner, a zaposlena je i spremačica na pola radnog vremena. U gradskim tvrtkama i ustanovama, kažu u Gradu, nije bilo zapošljavanja tijekom krize.

Isto ne mogu kazati u Gradu Bjelovaru, u čijim tvrtkama i ustanovama je zapošljavanja bilo, ali su sva, tvrde, opravdana.

– U Komunalcu d.o.o., u RJ Gradska groblja na sezonskim poslovima održavanja na određeno vrijeme zaposlen je jedan djelatnik. U istom razdoblju u RJ Čistoća dvoje je djelatnika manje radi raskida ugovora o radu osobno uvjetovanim razlozima te neproduljenja ugovora o radu na određeno vrijeme. Isto tako, radi sezonskih poslova održavanja groblja bit će potrebno uskoro dodatno zaposliti troje radnika na određeno vrijeme do 1. studenoga 2020., a riječ je o već dugogodišnjoj praksi jer se radi o poslovima sezonskog karaktera – stoji u odgovoru iz Grada Bjelovara na naš upit, u kojem dodaju kako je u Vodnim uslugama d.o.o. također jedan djelatnik manje radi korištenja neplaćenog dopusta. Kažu i kako je tijekom 2020. godine, prije početka epidemije, veći broj zaposlenika otišao i iz Vodnih usluga i Komunalca te ta radna mjesta nisu naknadno popunjavana. Bjelovarska Javna vatrogasna postrojba je zaposlila trojicu operativnih vatrogasaca prije same krize, što je, kažu u Gradu, bilo nužno prema uredbama Procjene i Plana zaštite od požara Grada Bjelovara.

FOTO Zvono.eu

-Od početka primjene propisanih mjera Stožera civilne zaštite RH, dakle od 16. ožujka 2020., nije bilo zapošljavanja u Gradu Bjelovaru, Gradskom poduzeću za upravljanje športskim objektima d.o.o., Tehnološkom parku Bjelovar d.o.o., u Dječjem vrtiću Bjelovar, Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar, Gradskom muzeju Bjelovar te Centru za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar – navode u Gradu.

Preusmjeren proces poslovanja

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije su nam odgovorili kako kod njih nije bilo zapošljavanja tijekom krize, a isti odgovor dobili smo i iz njihove Turističke zajednice BBŽ te s Bjelovarskog sajma. U županijskoj Ustanovi Suvenir Arbor iz Sirača, koja zapošljava mahom osobe s invaliditetom, tijekom krize su pak, temeljem mjere HZZ-a zaposlene četiri osobe u proizvodnji.

FOTO Suvernir Arbor

– Mjeru smo aktivirali prije početka pandemije. Izvan te mjere zaposlili smo još dva djelatnika. Prvog na radnom mjestu pomoćnog stolara i drugu na mjestu stručnog radnika. Od tih šest osoba, četiri su osobe s invaliditetom – kazao nam je ravnatelj Suvenira Alen Baščevan, napominjući kako ustanova tijekom krize nije zatvarala vrata, a rad je organiziran u skladu s preporukama Stožera.

– Osim osnovne drvne djelatnosti, proces poslovanja preusmjerili smo u proizvodnju zaštitnih maski i vizira naručenih od našeg osnivača, Bjelovarsko-bilogorske županije. Proizveli smo ukupno oko sedam tisuća maski i 200 vizira – ističe Baščevan.

U Javnoj ustanovi Razvojna agencija BBŽ 19. i 23. ožujka zaposleno je osam osoba, od kojih je jedna u međuvremenu zatražila raskid ugovora o radu. Natječaj za popunjavanje spomenutih radnih mjesta raspisan je još u siječnju, a kako je pojasnila direktorica JURA-e BBŽ Slobodanka Čalić, sredstva za zapošljavanja osigurana su putem projekta „Tu smo za vas! – faza II“. Projekt je ukupno vrijedan 14,67 milijuna kuna, dok je JURA-i odobreno 12 i pol milijuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

-Na taj način osigurano je 85 posto sredstava za plaće zaposlenika te redovno poslovanje JURA-e BBŽ do kraja 2023. godine. Time ujedno BBŽ kao osnivač ustanove ima manja financijska izdvajanja, i to za gotovo milijun kuna godišnje – napominje Čalić, dodajući kako je projektom do kraja 2023. godine predviđeno zapošljavanje ukupno 16 osoba.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!