KLJUČNA IMENA Na HDZ-ovoj listi BBŽ najbolje zastupljena, poznati SDP-ovac ostao bez ulaznog mjesta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako je krajnji rok za predaju izbornih lista za nadolazeće parlamentarne izbore u ponoć 16. lipnja, nekolicina kandidata, prvenstveno onih iz redova nacionalnih manjina, kandidature je već uručila Državnom izbornom povjerenstvu. Ondje su potvrdili kako većinu kandidatura očekuju posljednjeg dana, no unatoč tomu, doznajemo, kod većine stranaka i koalicija liste su manje-više završene. Iznimka nije niti II. izborna jedinica koja obuhvaća istočni dio Grada Zagreba i Zagrebačke županije te cijelu Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku županiju, a koja, prema pojedinim političkim analitičarima, najbolje održava omjere snaga na nacionalnoj razini. U drugoj izbornoj jedinici uvijek je ‘gusto’, a na svakim izborima najžešća bitka se vodi između HDZ-a i SDP-a i njihovih partnera. Tako je, primjerice, na redovnim parlamentarnim izborima 2015. ondje pobijedila Domoljubna koalicija predvođena Tomislavom Karamarkom, osvojivši 33,35 posto glasova i šest mandata te ostavivši za manje od jednog postotnog boda i na pet mandata za sobom SDP-ovu koaliciju Hrvatske raste (32,49 posto). Godinu kasnije, na izvanrednim izborima, razlika je bila još manja. Ponovno je pobjedu odnio HDZ s HSLS-om osvojenih 35,54 posto glasova i šest mandata, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila 35,22 posto glasova i ponovno pet mandata. Po jedan mandat tada su osvojili MOST, Jedina opcija predvođena Živim zidom te Bandićeva Koalicija za premijera.

Povratak Jandrokovića

Ako je vjerovati dosadašnjim anketama, gusto će biti i na nadolazećim izborima. Od samog početka najnovije predkampanje se zna, HDZ-ovu listu u toj jedinici predvodit će šef Hrvatskog sabora u minulom mandatu, rođeni Bjelovarčanin Gordan Jandroković. Nakon lutanja po listama nekih drugih izbornih jedinica Jandroković se na ovaj način, kako je i sam kazao, vraća doma. Iako mu spočitavaju što je na prošlim, izvanrednim parlamentarnim izborima, u prvoj jedinici, osvojio samo 808 preferencijalnih glasova, godinu ranije, na redovnim izborima u šestoj jedinici, glas mu je dalo čak 8100 birača, ili više od 12 posto.

Gordan Jandroković vraća se u ‘svoju’ izbornu jedinicu

Upravo Jandroković, uz ministra Medveda, navodno je zaslužan što će se odmah iza njega na listi naći hrvatski vojni veteran Ante Deur, poznat po zaslugama prilikom obrane Vukovara. Treće mjesto na listi rezervirano je za bjelovarskog gradonačelnika i predsjednika HSLS-a Daria Hrebaka. Kako doznajemo, na četvrtom mjestu bi se trebao naći jedan od ministara iz aktualne Vlade, dok bi se na petom i šestom mjestu trebali naći predsjednici županijskih odbora HDZ-a u Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, Miro Totgergeli i Darko Sobota. Inače, šef HDZ-a Andrej Plenković u drugoj izbornoj jedinici računa na osvajanje minimalno šest mandata. Iz priloženog se vidi kako je u ovoj kombinaciji najbolje prošla Bjelovarsko-bilogorska županija koja bi u Saboru trebala imati troje sigurnih predstavnika.

Jaić na desetom mjestu

Restart koalicija svoje bi liste trebala objaviti u utorak. Onu druge izborne jedinice predvodit će potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić. Kako doznajemo iz izvora bliskih vrhu stranke, na drugom mjestu bi se trebala naći bivša zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, a na trećem koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. Četvrto, prema tzv. zip modelu trebalo bi pripasti SDP-ovki iz Slatine Martini Grman. Peto je rezervirano za bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, a šesto za novopečenog HSS-ovca Maria Rajna, gradonačelnika Križevaca. Predsjednik bjelovarsko-bilogorskog SDP-a Tihomir Jaić na listi će biti tek deseti, a na to je navodno pristao u zamjenu za mjesto ministra poljoprivrede u slučaju pobjede Restart koalicije. Bajs je uspio dogovoriti još jedno mjesto na listi, i to za tajnika svoje stranke Maria Preskočila koji bi trebao biti 13. i koji će Bajsu, ako uspije osvojiti mandat, najvjerojatnije poslužiti kao zamjena u Saboru jer je ranije najavio kako ne misli napuštati mjesto bjelovarsko-bilogorskog župana. No, to će se dogoditi samo ako Bajs osvoji 5 tisuća glasova.

FOTO (Facebook) Tihomir Jaić odrekao se ulaznog mjesta, no u slučaju pobjede Restarta smiješi mu se ministarska fotelja

Škoro vs. Jandroković

Objavu svojih lista Domovinski pokret je najavio za nedjelju, a velike nade šef te stranke Miroslav Škoro polaže upravo u drugu izbornu jedinicu u kojoj će, kako je danas i službeno potvrdio, biti nositelj liste. Riječ je o svojevrsnom presedanu, s obzirom da predsjednici stranaka sa zagrebačkom adresom najčešće nose liste u prvoj izbornoj jedinici. Ovako, umjesto s Plenkovićem i Bernardićem, Škoro će se tijekom kampanje sučeljavati s Jandrokovićem i Ostojićem. Inače, Škoro je na predsjedničkim izborima ostvario odličan rezultat u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u prvom krugu dobio je najviše, 29,26 posto glasova. Konačne liste bi trebao predstaviti sutra, a među Bjelovarčanima koji se spominju kao potencijalni kandidati su bivša ravnateljica II. OŠ Bjelovar Davorka Bačeković Mitrović i poznati bjelovarski liječnik, endokrinolog Marin Deškin.

Miroslav Škoro je potvrdio kako će biti nositelj liste u drugoj izbornoj jedinici

Na mandate u spomenutoj izbornoj jedinici računa i MOST čiji nositelj liste će biti politički analitičar Nino Raspudić, a među imenima koja se još spominju su potom bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore, ginekolog Trpimir Goluža, te Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji.

Tu je i politička platforma Stranka s imenom i prezimenom čiji su aduti na području BBŽ stručnjakinja za europske fondove u Gradu Bjelovaru Andrea Posarić, bjelovarska stomatologinja Danijela Hajdinjak Prihić i ravnateljica velikogrđevačke OŠ Mate Lovraka Marina Balen.

Očekuje se kako će listu u drugoj izbornoj jedinici, kao i preostale tri koje pokrivaju dio zagrebačkog područja, imati i Bandićeva stranka, a među imenima koja se neslužbeno spominju su ono prebjega iz HSS-a Mladen Mađera te Daruvarčanke Olivere Šarić, predsjednice bjelovarsko-bilogorske organizacije Stranke rada i solidarnosti i pomoćnica ministra turizma.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!