ČAZMA – Vrijeme je prvog obveznog tretiranja vinograda protiv američkog cvrčka, nametnika koji uzrokuje zlatnu žuticu vinove loze. Ta je bolest jedna od najvećih prijetnji vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji jer se vinogradi u kojima se pojavi moraju iskrčiti. Osim tretiranja za to dozvoljenim sredstvima, nužno je krčiti zapuštene površine, a u vinogradima imati i žute ljepljive ploče kojima se prati prisutnost američkog cvrčka. Čazmanski vinogradari i vinari su taj zadatak shvatili ozbiljno, kaže predsjednik tamošnje udruge Ivan Katalenić.

– Vinogradi se dobro održavaju, a u okolici se krče polja i šume tako da za sada s time nismo imali problema – rekao je Katalenić.

S obzirom na to da se zlatna žutica vinove loze pred koju godinu pojavila i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, obvezno tretiranje i druge popratne mjere se shvaćaju ozbiljno.

– Ljudi dosta dobro paze na ovaj problem, a mogu reći da sam po dosta vinograda vidio žute ploče. Dokaz je to da su sve shvatili dosta ozbiljno, a dosta ozbiljno to i treba shvatiti. Veliki je problem ako se pojavi samo u jednom vinogradu jer brzo se krene širiti i na ostale. Moramo misliti jedni na druge – ističe Katalenić.

Vinograde prije tretiranja treba pokositi, tretiranje se treba obavljati samo u vrijeme kada pčele ne lete – dakle u večernjim satima, a iz Ministarstva poljoprivrede napominju kako se tretirati moraju i vinogradi zasađeni direktorom. Iako dio vinogradara smatra da je direktor otporan na zlatnu žuticu vinove loze, to nije točno.

Sviđa ti se ovaj članak?

Dodaj zvjezdicu za ocjenu

Članak nema ocjena. Budi prvi i ocijeni ga.

Hvala na ocjeni!

Prati nas na društvenim mrežama!