ZLATNA ŽUTICA Vinogradari ozbiljno shvatili opasnost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Vrijeme je prvog obveznog tretiranja vinograda protiv američkog cvrčka, nametnika koji uzrokuje zlatnu žuticu vinove loze. Ta je bolest jedna od najvećih prijetnji vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji jer se vinogradi u kojima se pojavi moraju iskrčiti. Osim tretiranja za to dozvoljenim sredstvima, nužno je krčiti zapuštene površine, a u vinogradima imati i žute ljepljive ploče kojima se prati prisutnost američkog cvrčka. Čazmanski vinogradari i vinari su taj zadatak shvatili ozbiljno, kaže predsjednik tamošnje udruge Ivan Katalenić.

– Vinogradi se dobro održavaju, a u okolici se krče polja i šume tako da za sada s time nismo imali problema – rekao je Katalenić.

S obzirom na to da se zlatna žutica vinove loze pred koju godinu pojavila i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, obvezno tretiranje i druge popratne mjere se shvaćaju ozbiljno.

– Ljudi dosta dobro paze na ovaj problem, a mogu reći da sam po dosta vinograda vidio žute ploče. Dokaz je to da su sve shvatili dosta ozbiljno, a dosta ozbiljno to i treba shvatiti. Veliki je problem ako se pojavi samo u jednom vinogradu jer brzo se krene širiti i na ostale. Moramo misliti jedni na druge – ističe Katalenić.

Vinograde prije tretiranja treba pokositi, tretiranje se treba obavljati samo u vrijeme kada pčele ne lete – dakle u večernjim satima, a iz Ministarstva poljoprivrede napominju kako se tretirati moraju i vinogradi zasađeni direktorom. Iako dio vinogradara smatra da je direktor otporan na zlatnu žuticu vinove loze, to nije točno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!