BILOGORSKA KOŠARA Siti nelojalne konkurencije, poljoprivrednici osnovali zadrugu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Umorni od prekupaca i nelojalne konkurencije s kojom se nose sami, bjelovarski poljoprivrednici i branitelji su osnovali zadrugu. Ideja je to koja se kuha već duže vrijeme, ali ju je koronakriza ubrzala. Onima kojima se plasman najviše naslanja na sajmove je zalupila vrata tržišta, ali je istovremeno povećala interes kupaca za domaćim proizvodima na tržnicama, kaže jedan od inicijatora osnivanja zadruge, Nenad Horvat.
-Najviše me veseli što na tržnici vidim sve mlađu i mlađu populaciju kupaca što je do korone bilo rijetko vidjeti – kaže Horvat.

Kako bi ojačali svoj položaj, ali i kupcima ponudili bogatiju ponudu poljoprivrednici sa šireg bjelovarskog područja su osnovali zadrugu Bilogorska košara. U toj košari će se prvo naći voće, povrće i prerađevine, a cilj ju je kasnije nadopuniti sirevima, vinima, mesnim prerađevinama, ali i podijeliti posao kako ne bi svi bili i proizvođači i prerađivači. To bi im trebalo olakšati položaj na tržištu čemu se nada i proizvođač aronije Mladen Čukman. Tržište je tu, kaže, dosta zasićeno, ali vjeruje kako će i to doći na svoje.
-Mislim da se stanje lagano raščišćava i da će ostati samo ozbiljni proizvođači, samo trebamo biti uporni – optimističan je Čukman.
U tome će pomoći zajedništvo. Ipak, svjesni su da je pred njima i kao zadrugarima težak zadatak iako sve preduvjete imaju, napominje upravitelj Bilogorske košare, Dario Mustać.

-Bilogora je stvarno bogomdana i plodonosna i na nama je da se borimo, da ne budemo jalni i idemo raditi – poručuje Mustać.
U tome će im pomoći i Grad Bjelovar koji će im u strogom centru grada besplatno ustupiti prostor za trgovinu koja će svoja vrata otvoriti u rujnu.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!