STIGAO JE! Osigurano šest gradskih točaka za besplatan pristup internetu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na radost svih građana Bjelovara, Grad je na nekoliko gradskih točaka omogućio besplatan pristup internetu. Uz brojne druge gradove, Bjelovar se javio na natječaj Europske komisije za uvođenje besplatnog interneta za građane i posjetitelje u javnim prostorima. Prolaskom na natječaju, Grad je osigurao vaučer vrijedan 15 tisuća eura potreban za nabavu i postavljanje bežičnog interneta. Inicijativa WiFi4EU pokrenuta je 2018. godine, a za cilj ima samo jedno – osigurati visokokvalitetan besplatan pristup internetu.

– Besplatni internet odlučili smo omogućiti u samom centru grada na nekoliko točaka. Riječ je o projektu koji se radi na razini cijele Europske unije, mi smo na natječaju prošli, a od danas je konačno sve i izvedeno. Radovi su iznosili i više od 15 tisuća eura kako bi uz dodatna vlastita sredstva, napravili bolju varijantu. Važno je građanima naglasiti da je nemoguće pokriti park jer krošnje drveća smetaju internetskom pristupu. No, smatram da su Gradska uprava, Tehnološki park, Kulturni i multimedijski centar, Gradski muzej, Narodna knjižnica ”Petar Preradović”, Omladinskom dom i bjelovarski korzo sasvim dovoljni – ističe bjelovarski gradonačelnik, Dario Hrebak.
Za proizvođača internetske opreme Grad je odabrao bjelovarsku tvrtku IMAGE ENTER d.o.o.
– Eurospka unija ima listu partnera na koju smo se prijavili, a Grad Bjelovar nas je odabrao. Posao smo izveli s razinom više opreme jer postoji tehnička specifikacija koju iz Europe traže. Mislim da oprema koju smo odabrali radi dobro i da smo pokrili sve ono što smo htjeli. Ako Grad odluči širiti lokacije pristupa internetu, mi to možemo omogućiti – kaže Ivan Turkalj, direktor tvrtke IMAGE ENTER.
Gradonačelnik posebno naglašava kako inicijativa WiFi4EU ne služi za gledanje filmova, skidanje glazbe ili igranje igrica jer internet je optimalne brzine i takve radnje zato nisu moguće. Besplatni internet postavljen je zbog pronalaženja osnovnih informacija, kako građanima, tako i turistima – zaključuje Hrebak. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!