ODAVANJE POČASTI Braći Bakić je vraćena spomen ploča

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Braća Bakić (Milan, Slobodan, Nikola i Aleksandar) su zahvaljujući Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Bjelovar i bjelovarskog Vijeća srpske nacionalne manjine ponovno dobili spomen ploču. Na rodnoj kući obitelji Bakić u Bjelovaru je postavljena replika originalne ploče iz 1955. koja je uništena u devedesetima, a novopostavljena ploča se tako nalazi gotovo odmah do ranije postavljene ploče njihovom bratu, istaknutom kiparu Vojinu Bakiću. Braća Bakić su, rečeno je na otkrivanju ploče, bili ponos Bjelovara. Bili su to intelektualci koji su aktivno sudjelovali u kulturnom i sportskom životu, ali iako su imali privilegirano odrastanje zagovarali su jednakost, naglasila je Aneta Vladimirov iz SNV-a.
-Shvaćali su što znači klasno društvo i što znači obespravljenost onih koji se ne rode s jednakim prilikama kakve su Milan, Aleksandar, Nikola i Slobodan imali – rekla je Vladimirov.
Za vrijeme NDH Milan, Aleksandar, Nikola i Slobodan su ubijeni samo zato što su bili Srbi, a upravo se taj gubitak osjetio i u djelima Vojina Bakića. Na to se ne smije zaboraviti, poručio je akademik Tonko Maroević koji je, s ponosom kaže, surađivao s Vojinom Bakićem.
-Mislim da je njihova žrtva također znak velike uloge te obitelji koja je unatoč svom imanju bila spremna dijeliti s drugima i upravo je to jedan oblik, rekao bih, i građanske pouke – rekao je u Bjelovaru Maroević.
Pouka koja se, naglašeno je s otkrivanja spomen ploče, ne smije zaboraviti je da se ustaškog zločina čija su žrtva bila braća Bakić moramo odreći. Vraćanjem spomen ploče na njihovu rodnu kuću vraća se i čast i dostojanstvo i priznaje njihov značaj za Bjelovar, rekli su govornici. To je i maleni znak pažnje koji je trebao biti odrađen i ranije jer je Vojin Bakić svojim djelima glas Bjelovara proširio svijetom, zaključili su predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!