SLAMKA SPASA Kupnjom dionica, BBŽ spasila 150 radnih mjesta u posrnuloj tvornici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Župan Damir Bajs sudjelovao je na sastanku u Vodoprivredi Daruvar, a razgovaralo se o trenutnom stanju u tvrtci koju je Bjelovarsko-bilogorska županija kupnjom trezorskih dionica spasila od stečaja, a Ribnjačarstvo Končanica koje je u vlasništvu Vodoprivrede spasila od predstečaja.
Podsjetimo, nakon što je kupnjom trezorskih dionica Bjelovarsko-bilogorska županija postala većinski vlasnik spomenute tvrtke, sukladno ugovoru na žiro račun tvrtke uplatila je 1,8 milijuna kuna. Uplaćena sredstva od strane Bjelovarsko-bilogorske županije omogućila su izbjegavanje stečaja tvrtke, isplatu zaostalih plaće zaposlenicima, ali i obrtna sredstva za rad Vodoprivrede.
Sada je stanje u Vodoprivredi Daruvar normalizirano, radnici su se vratili na gradilišta i obavljaju ugovorene poslove.Time je sve ono što je najavljeno od strane župana Damira Bajsa i ispunjeno.
-Nama nije bio interes da postaneno vlasnik tvrtke više od 50 posto, već nam je bio interes da ova tvrtka opstane. Radi se o stotinjak Dasruvarčana koji rade u Vodoprivredi i oko 45 osoba koji rade u Ribnjačarstvu. A ujedno je riječ o tvrtci koja je jedna od najstarijih na ovom području – kazao je župan Bajs.
Inače, ovo je već drugi put kako se Bjelovarsko-bilogorska županija uključila u spašavanje Vodoprivrede Daruvar, tvrtke koja ima stotinjak zaposlenika. Također, spašavanjem Vodoprivrede riješila se i teška situacija u Ribnjačarstvu Končanica koja je u vlasništvu Vodoprivrede Daruvar i gdje trenutno radi 40-ak djelatnika.
-Vodoprivreda je zapala u probleme prvensteveno organizacijeske prirode i iscrpljenom likvidnošću. Od ranije se vuče i kupnja ribnjaka što je doprinjelo nelikvidnosti. Isto tako, stručni kadar nije na vrijeme pomlađivan, sve to zajedno dovelo je do problema i neisplate plaća – prisjetio se vlasnik poduzeća Robert Marinić dodavši kako su ukupna potraživanja prijavljena predstečajnim planom oko 25 milijuna kuna, većinom su vjerovnici banke i poduzeća koja su nabavljala materijale. Dogovoreno je kako će se dugovi isplatiti u stopostotonom iznosu kako bi se uredno moglo surađivati i dalje s tim poduzećima nužnima i za rad Vodoprivrede, potvrdio je Marinić i zaključio kako su od 20-ak ljudi koliko ih je otišlo prilikom neisplata plaća, uspjeli vratiti 10-ak njih.
Upravo očuvanje radnih mjesta u ove dvije tvrtke bio je prioritetni cilj Bjelovarsko-bilogorske županije koji je i ostvaren, a što je još važnije kada znamo da je gospodarstvo u teškoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa od kojega se Bjelovarsko-bilogorska županija uspješno obranila, poručuju iz Županije.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!