KORONAVIRUS Novi slučaj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija više nije korona-free. Nakon gotovo 66 dana bez novooboljelih zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom, potvrdio je Stožer civilne zaštite. Iako Stožer nije želio otkrivati detalje, naveli su kako je riječ o ženskoj osobi koja je došla iz Srbije, a nakon što je razvila simptome sama se javila liječniku te joj potvrđen koronavirus. Ima blage simptome te je u samoizolaciji. Utvrđeno je njenih 25 kontakata pri čemu je petero iz Bjelovarsko-bilogorske županije dok su ostali iz drugih dijelova Hrvatske. Zbog ponovne pojave virusa Stožer, sukladno napucima Nacionalnog stožera i epidemiologa, ponovno vraća dio strožih mjera što se prvenstveno odnosi na bjelovarsku bolnicu u kojoj su sljedećih 14 dana zabranjene posjete, pratit će se ulazak, a vraća se i trijaža, navodi ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch.
-I sada je obvezno ispunjavanje formulara jer mi moramo točno znati tko je do sada kome išao u posjetu ako se netko zarazi da imamo podatke – objasnio je Allouch i dodao kako je i dalje za primanje pacijenata spremna ortopedija, te da je bolnica spremna i kadrovski i s opremom, a sada ima i više znanja za nošenje s Covidom-19.
Primarni cilj je da ne dođe do proboja u zdravstveni sustav, ali ni u domove za starijezbog čega se i ondje zabranjuju posjete, kao i izlasci samih korisnika iz domova. Dodatne dužnosti ponovno dobivaju i lokalni stožeri, naglasio je na konferenciji za novinare bjelovarsko-bilogorski župan, Damir Bajs.
-Dali smo preporuku da Stožeri civilne zaštite gradova i općina pooštre kontrolu nad svim djelatnostima koje mogu raditi, ali pod uvjetima koje su dali epidemiolozi. Time se ponovno vraćamo u vrijeme korone – napomenuo je Bajs.
Sve službe su sada ponovno u većem stanju pripravnosti, a iz Stožera apeliraju na građane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera – drže razmak, izbjegavaju fizički kontakt, u zatvorenom prostoru nose maske, redovito peru ruke, te da u inozemstvo odlaze samo ako je to nužno kako bi se spriječilo širenje zaraze. Od početka pandemije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je oboljelo 11 osoba, a ozdravilo ih je deset.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!