DOBRI STARI OBIČAJI Večeras se pale ivanjski krijesovi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Večeras će nekim mjestima sve biti u znaku vatre, ali ne bilo kakve vatre već krijesova, i to onih ivanjskih. Veći dio Bilogore, Moslavine i neki dijelovi Podravine s posebnom su pažnjom provodili ove običaje, a posebice u onim župama koje su nosile, odnosno nose ime svetog Ivana, kaže etnologinja i viša kustosica u Muzeju grada Koprivnice Vesna Peršić Kovač.

Jedna od njih svakako je i Ivanska nedaleko od Bjelovara gdje će se i večeras, kao i svake godine uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja upriličiti paljenje krijesova.

Jedan od najpoznatijih ivanjskih krijesova središnje Hrvatske pali se u Ivanskoj (FOTO Zvono.eu)

– U ovom moslavačkom mjestu, baš kao i u bilogorskim i podravskim mjestima, po završetku Drugog svjetskog rata običaji paljenja krijesova uglavnom su zamrli, no u posljednjih 15-ak godina u Ivanskoj su ponovno oživjeli – kaže Peršić Kovač.

Spomenimo kako je Torčec kod Koprivnice jedno od rijetkih mjesta u središnjoj Hrvatskoj gdje se, usprkos promjeni političkog režima, običaj paljenja krijesova zadržao sve do 1956. Nakon toga ivanjski krijesovi pali su u zaborav da bi se 90-ih ponovno vratili.

– Ono što je važno naglasiti jest činjenica kako su se krijesovi palili predvečer, u Podravini bi to bilo nakon ‘pozdravljenja’. Iz toga zaključujemo kako je riječ o pretkršćanskoj tradiciji kada se kao početak dana vodio zalazak, a ne izlazak sunca – kaže Peršić Kovač.

Ne zaboravimo da je paljenje krijesova, između ostalog, bio i prilika za susret djevojaka i mladića. Djevojke su uvijek bile u pratnji majki koje su budno pazile na njihovo pristojno ponašanje, tj., bila je to prilika da se razmijeni pokoji pogled s mladićem koji  se nekoj djevojci sviđao.

Paljenje krijesova smatralo se i ritualom zaštite od svih zala, odnosno za više sunca što je svakako bio prioritet brojnim poljoprivrednicima na ovom području. Kada bi vatra dogorjela, momci su preskakivali žar, a ponegdje bi isto činile i djevojke. Naime, vjerovalo se da preskakivanje vatre odnosno žara donosi dobru plodnost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!