KONAČNO Krenule prijave za bjelovarske vrtiće, slobodno oko 170 mjesta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dva mjeseca kasnije nego što je to bio slučaj ranijih godina, započele su prijave za upise djece u bjelovarske gradske vrtiće. Redovnu proceduru prvo je zakomplicirala epidemija koronavirusa, a potom i čekanje na jedinstvenu aplikaciju za upise koju su posljednjih mjeseci najavljivali iz Gradske uprave. No, iako je aplikacija dovršena, zbog državne administracije i pribavljanja potrebnih dozvola, ona još uvijek nije puštena u funkciju pa će se prijave i upisi i ove godine obavljati prema manje-više jednakom protokolu kao i ranijih godina – svaki vrtić provodit će ih zasebno.

-Očekujemo kako će aplikacija za upise biti puštena u funkciju tijekom godine. Ona je završena, ali još uvijek čekamo odobrenja ministarstva za prikupljanje podataka iz nacionalnih registara kako bi roditelji dokumente koje sada osobno nose u vrtić u budućnosti mogli direktno učitati kroz aplikaciju – pojašnjava Zdravko Pavec, savjetnik za Odgoj, obrazovanje i sport u Gradu Bjelovaru.

Većina vrtića na bjelovarskom području već je objavila pozive za podnošenje zahtjeva za upis i u većini tih je zahtjeva više nego slobodnih mjesta. No, kako nam pojašnjavaju ravnateljice, to ne ukazuje automatski na potencijalne liste čekanja na jesen

-Mnogi roditelji prijave podnose u više vrtića. Zbog toga će se eventualni broj preostalih mjesta u vrtićima ili broj djece na listama čekanja znati tek nakon što završe upisi – kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš. U toj gradskoj predškolskoj ustanovi u novoj pedagoškoj godini planiraju upisati 70-ak novih polaznika. Poziv za prijave bit će otvoren od 29. lipnja do 10. srpnja, a upisi krajem srpnja. U ostalim vrtićima prijave su već krenule. U „Osmijehu“ su tako otvorene do ponedjeljka.

-Ove godine planiramo upisati 30-ak djece. Po završetku roka za prijave roditelji će telefonski biti obavješteni o tome jesu li im djeca kandidati za upis koji ćemo obaviti tijekom srpnja – kazala nam je ravnateljica DV „Osmijeh“ Marina Hehet Valentić. Jednak broj slobodnih mjesta je i u DV „Pinikio“, dok će u „Bubamari“, zbog malog broja predškolaca koji ovih dana napuštaju vrtić, upisati svega dvoje ili troje novih polaznika. U DV „Ciciban“ bi na jesen trebalo krenuti 40-ak novih vrtićaraca. Iako najavljena gradska aplikacija koja je roditeljima trebala olakšati ovogodišnje upise nije zaživjela, u toj predškolskoj ustanovi su, zbog trenutne epidemiološke situacije, ipak pronašli način da na minimalnu mjeru svedu dolazak roditelja u vrtiću. Kod njih se prijave zaprimaju elektronskim putem, putem Google obrasca.

-Roditelji na taj način sve potrebne podatke mogu nam poslati od kuće, dok će u vrtić morati doći samo na upise, o čemu ćemo ih prethodno obavijestiti telefonom ili mailom. I to će biti organizirano strogo u skladu s epidemiološkim preporukama – najavljuje ravnateljica DV „Ciciban“ Senka Ivanušec.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!