NAZIRE SE KRAJ Dom kulture pretvara se u kazalište nalik zagrebačkom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Buka i prašina koja dolazi iz bjelovarskog Doma kulture, dokaz su uspješnog rada na obnovi jednog od najvažnijih projekata Grada Bjelovara. No, prema riječima gradonačelnika Daria Hrebaka, to više nije Dom kulture već Bjelovarsko kazalište – novi hram bjelovarske kulture. Nakon 80 godina bez kazališta, Bjelovarčani će tako dobiti potpuno energetski i unutrašnje obnovljen kulturni hram. Projekt je ukupno vrijedan oko 15 milijuna kuna od kojih je Europski fond za regionalni razvoj za tu namjenu odobrio nešto više od dva milijuna i 150 tisuća kuna, dok je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo bespovratnih dva milijuna i 773 tisuće kuna.

– Radi se o mjestu gdje će se okupljati sve generacije Bjelovarčana, od mlađih pa sve do onih najstarije životne dobi. Ovdje će doći pogledati balet, neku dobru predstavu ili neki dobar solistički koncert. Ovakvo zdanje u samom centru grada dat će novi pečat bjelovarskoj povijesti i tradiciji, a s druge strane modernu verziju pravog kazališta. Usudim se reći da će ovakvu zgradu imati rijetko koji grad u Hrvatskoj, radi se o razini grada Zagreba koju Bjelovarčani zaslužuju. Mislim da se zato isplatila svaka kuna – ističe Hrebak.
Potrebno je pet godina kako bi se ostvarili uvjeti za profesionalno kazalište, a do tada će bjelovarsko kazalište biti polivalentna dvorana koja će moći ugostiti sve ono što se događa iz područja umjetnosti i kulture, ističe viši referent za kulturu, Tvrtko Hopek.

– Građani Bjelovara vidjet će stvari koje do sada nisu mogli vidjeti. Nadamo se da ćemo moći ugostiti nekih devedesetak glazbenika dolje u binu, takvo što do sada ima samo naša metropola. Građevina je projektno napravljena do krajnjih granica zato što se radi o već postojećoj građevini. Ovo je nešto što mi restauriramo i od toga radimo ono što nam zidovi dopuštaju – kaže Hopek.
Da radovi obuhvaćaju razne aspekte, najbolje zna arhitektica projekta, Nataša Milobara.

– Rekonstruirano je gledalište, pogotovo balkon koji ima potpuno novi oblik i ispravnu vizuru. Povećali smo kapacitet, broj sjedala kojih će sve zajedno biti gotovo 400, a jedan dio sjedala bit će i mobilan kako bi se prilagođavao raznim funkcijama. Uz to, posebna pozornost posvećena je osiguranom pristupu osobama s invaliditetom za koje je osiguran zaseban ulaz preko vanjske rampe kao i zaseban sanitarni čvor. Isto tako, s desne strane pozornice predviđena je vertikalna platforma kako bi osobe s invaliditetom direktno mogle izlaziti s partera na pozornicu i obratno – rekla je Milobara.
Budući da radovi idu svojim tempom, gradonačelnik je najavio mogućnost održavanja Božićnog koncerta krajem prosinca. No, pravi rok za završetak radova je veljača 2021. godine. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!