SJEDNICA BISKUPA Vjeronauk u školama – građansko pravo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U sjedištu najmlađe biskupije, Bjelovarsko-križevačke, održana je 46. sjednica biskupa zagrebačke crkvene pokrajine. Uz predsjedavajućeg, nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga, kardinala Josipa Bozanića, na sjednici su sudjelovali mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, mons. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u miru i mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru.
-Iako su događanja oko nas nesvakidašnja, susret i sastanak dokaz su da se o puno važnih tema svejedno treba razgovarati te o istima donijeti zaključke. Naš susret i naš sastanak uvijek je zapravo pokazatelj da je crkva živa i da ima stvari o kojima moramo reagirati u određenom trenutku, kako povijesnom tako i svakidašnjem – rekao je biskup, Vjekoslav Huzjak.
Jedna od važnih i ujedno glavnih tema o kojima se razgovaralo je – vjeronauk u školama. Riječ je o školskom predmetu koji je izabran na najdemokratskiji način, ističe Bozanić.
-Nitko u hrvatskom društvu nije prisiljen upisati vjeronauk u školi. Svatko je slobodan jer vjeronauk izabiru roditelji za djecu, odnosno roditelji zajedno sa srednjoškolcima. To je njihovo građansko pravo. Svi oni koji taj demokratski izbor i građansko pravo dovode u pitanje, ne mogu se pohvaliti da zastupaju demokratska načela suvremenog svijeta – zaključuje Bozanić.
Isto tako, biskupi su raspravili teme koje se tiču raznih pokušaja da se vjeronauku naruši definirano mjesto, ne poštujući tako odredbe sklopljenih Ugovora o toj materiji između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Prema njihovu mišljenju, i dalje je potrebno, kao što to biskupijski Uredi čine, o tim pitanjima komunicirati s ravnateljima škola te upozoravati na zajamčen status vjeronauka u školi, na pravila upisivanja, na formiranje razrednih odjela i na zapošljavanje vjeroučitelja. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!