BURNA RASPRAVA Upirali prste jedni u druge zbog revizijskih nalaza

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iako je jedna od točaka dnevnog reda Županijske skupštine bila Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2019. godinu, vijećnici su upravo tu točku iskoristili ne bi li se dotaknuli brojnih drugih tema poput Vodoprivrede, Kulturnog centra u Velikog Grđevcu, izdvajanja za poljoprivredu, odnosno za informiranje i promidžbu, izgradnje nove bolnice i drugih. Prilikom izlaganja točke izvršenja proračuna, sam župan Damir Bajs pojasnio je kako su bili u okviru plana, s tek nešto manjim izvršenjem. Dotaknuo se i revizijskog nalaza financijskog plana Županije za 2018. godinu koji je vezan, tvrdi Bajs, uz manje izvršenje u prošloj godini.
Župan Damir Bajs
-Bjelovarsko – bilogorska županija je imala oročenih 10 milijuna kuna na podračunu glavnog računa. Revizija je naznačila da novac nije bio na žiro računu glavnom i da zbog toga moramo ući u minus u 2018., odnosno 2019. godinu – pojasnio je Bajs dodavši kako su prihvatili to izvješće revizije te kako su postupili prema njihovom naputku. No, ono što mu nije nikako jasno, naglasio je, kako je Grad Bjelovar dobio bezuvjetno mišljenje revizije, a nisu prikazali više od 4 milijuna kuna.
-Evidentirali su rashode u iznosu od 1,4 milijuna kuna, a nisu evidentirali rashode u iznosu od 4,5 milijuna kuna. Oni nisu poštovali nalaz državne revizije. A budući da je to bio glavni razlog zašto mi nismo dobili pozitivno već uvjetno mišljenje revizije, jako me zanima kako je moguće da je Grad Bjelovar pogrešno prikazao novac i dobio bezuvjetno mišljenje – postavio je pitanje župan kojemu je replicirala HSLS-ova Đurđica Ćasar.
Predsjednik Županijske skupštine Mario Preskočil
-Gospodine župane, revizija je Gradu Bjelovaru dala bezuvjetno mišljenje i dobili su čistu peticu. Županija nije i mislim da nije dobro da se igramo revizora već bi bilo bolje da pospremimo iza sebe ono što nije dobro – zaključila je Ćasar.
Nakon poduže rasprave, vijećnici su s 21 glasom za i 9 glasova protiv izglasali izvršenje proračuna za 2019. godinu. Nakon nekoliko sati, ovog puta baš kao točka koju je trebalo izglasati i o kojoj se moglo opet raspravljati našlo se prihvaćanje izvješća revizijskog nalaza Županije za 2018. godinu. Župan je tom prilikom istaknuo kako je BBŽ jedina Županija u Hrvatskoj koja je imala revizijski nalaz revizije izvan Županije, a riječ je o virovitičkoj reviziji koja je kontrolu nadposlovanjem BBŽ provodila najduže od svih ostalih provođenih u zemlji, gotovo godinu dana. Nakon podužeg roka, podsjetio je župan, dobili su uvjetno mišljenje i za financijski dio poslovanja, ali i za onaj drugi koji nema veze s novcem.
Župan se dotaknuo i činjenice da se to uvjetno mišljenje nekoliko puta putem konferencija za medije drugih političkih opcija izjednačavalo s negativnim mišljenjem, te je istaknuo kako su u isto vrijeme neke općine također imale takav nalaz. A riječ je o HDZ-ovim općinama.
-Na moje iznenađenje postoje negativni revizijski nalazi i to oni Općine Štefanje jer nisu raspisivali javne natječaje, zato što im projekti nisu prolazili kroz javne rasprave te zato šo s udrugama koje su dobile novčana sredstva za rad, nije uopće potpisan ugovor – kazao je Bajs dotaknuvši se i Općine Đulovac koja se, kako župan tvrdi, našla u istom problemu. Naime, dobili su dva negativna mišljenja jer nisu upisali prihode, odnosno imovinu u svoje knjige. No, glavni razlog negativnog mišljenja revizije je, pročitao je negativni nalaz Općine Đulovac Bajs svim vijećnicima, što nema evidencije korištenja službenih automobila pa se rashodi ne mogu povezati s korištenjem istih. HDZ-ov vijećnik, ujedno i zamjenik načelnika Općine Štefanje Silvestar Štefović predbacio je županu što BBŽ za plaće djelatnika troši 8,9 milijuna kuna, dok je dozvoljeno 7,8 milijuna.
-Očito su ova premašena sredstva za plaće kupovanje mjesta na listi SDP-a – zaključio je Štefović. Budući da je dio vijećnika odustao od višesatne sjednice Županijske skupštine, preostalih 24 podignulo je ruku i potvrdilo tako revizijski nalaz poslovanja BBŽ za 2018. godinu.
Iako i Županija kao krovna ustanova, ali i HDZ-ove Općine Štefanje i Đulovac imaju posla oko popravljanja greški koje su nastale u poslovanju, nitko od vijećnika nijedne političke opcije koju zagovaraju, nije postavio pitanje kako su se greške uopće mogle dogoditi te kako je moguće da se novac oroči na pogrešno mjesto, kako je došlo do neprikazivanja više milijuna u rashodima, kako to da nema traga službenim automobilima ili zašto nisu potpisani ugovori s udrugama koje su dobile sredstva od Općine. Gledajući sa strane, već mjesecima je revizijski nalaz Županije, Grada Bjelovara, ali i manjih općina postao ping pong igra u kojoj je samo bitno prebaciti lopticu krivnje na onog drugog, koji nije u istoj političkoj družini. 

PODIJELI S PRIJATELJIMA!