POLJOPRIVREDNA STRATEGIJA Koji je plan za agrar?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Više od farme” naziv je Strategije poljoprivrede za sljedećih deset godina koja je predstavljena i u Bjelovaru. Cilj joj je povećanje konkurentnosti i produktivnosti domaćeg agrara i to kroz više stakleničke proizvodnje i podizanja trajnih nasada, ali i povećanja broja grla u govedarstvu i svinjogojstvu. Postizanje samodostatnosti se planira osigurati puštanjem europskog i domaćeg novca u poljoprivrednu proizvodnju, ali i primjerice poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije. To bi trebalo oživjeti i posrnuli mljekarski sektor i promijeniti tužnu statistiku koja pokazuje da uvozimo čak polovinu potrebnog mlijeka. Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak.
-Novom strategijom povećanjem brojki u stočarstvu, odnosno govedarskoj proizvodnji ciljamo i vraćanje stabilnosti u sektor proizvodnje mlijeka, a većim ulaganjima u obnovljive izvore energije našim kako malim tako i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima ćemo osigurati održivost – tumači Majdak.
Usmjeravanje na korištenje obnovljivih izvora energije pozdravlja direktor bjelovarske tvornice jaja, Jakov Čorić. Na primjeru svoje tvrtke se, kaže, uvjerio u njihovu isplativost.
-Mi imamo iskustvo kod svoje proizvodnje da smo kroz fotonaponski sustav 430 kilovata uspjeli smanjiti trošak struje i to tako da smo trošak od 900 000 kilovata prepolovili što je vrlo značajno. Taj isti način treba biti primijenjen u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji – smatra Čorić.
Dugoočekivana Strategija poljoprivrede, smatra Čorić, daje dobre preduvjete za povećanje poljoprivredne proizvodnje, ali kako ne bi bila mrtvo slovo na papiru nužno je donijeti i mjere i podmjere kojima će se ona realizirati. Pomoći bi, dodaje Čorić, trebalo i što se sada očekuje i znatno veći priljev europskog novca čime bi se, uz pametno vođenje procesa, trebao ostvariti željeni pomak.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!