U CENTRU GRADA S radom krenula još jedna punionica za električne automobile

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U travnju ove godine, ispred Narodne knjižnice „Petar Preradović“ postavljena je još jedna e-punionica za električne automobile. No tek je ovih dana, nakon dobivene uporabne dozvole, punionica postala spremna svakom električnom limenom ljubimcu napuniti baterije. Riječ je o investiciji vrijednoj 248 tisuća kuna od kojih je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio sufinanciranje u iznosu do 86 tisuća kuna.
– Ovaj projekt radimo u suradnji s Hrvatskim telekomom, a u sklopu tog partnerstva već duže vrijeme radimo na strategiji pametnog grada. Sve nove tehnologije i inovacije pokušavamo primijeniti na svakodnevno poslovanje grada Bjelovara. Smatram da se Hrvatska, ako želi napredovati, mora okrenuti novim tehnologijama i pametnim stvarima. Građani punionicu mogu koristiti potpuno besplatno jer sve troškove pokriva Grad Bjelovar. Želimo biti zeleni, pametni grad. Novost je i da je Grad dobio novo električno vozilo koje će služiti našim komunalnim redarima kao i za obilazak gradilišta i brojnih drugih terena koje imamo na području grada. Vozilo je koštalo 238 tisuća kuna od kojih je 78 tisuća kuna ponovno financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je gradonačelnik, Dario Hrebak.
Otvaranju e-punionice prisustvovali su i predstavnici Hrvatskog telekoma.
– Prije svega bih čestitao Gradu Bjelovaru i Gradskoj upravi na ovom povijesnom trenutku u smislu promocije niskougljičnog prometa. Punionica je sama po sebi posebna jer radi se o punionici koja je povezana u sustav javnih punionica Hrvatskog telekoma koji trenutno broji preko 180 javno dostupnih punionica u više od 90 gradova u Hrvatskoj. Uz pomoć digitalnih alata, omogućili smo najnaprednije korisničko iskustvo koje zapravo omogućava pristup punionici putem RFID kartica, putem razno raznih aplikacija i naravno putem SMS poruke. Kod električnih vozila specifično je što se prosječni kapacitet baterije kreće od 20 do 100 kilovat sati. Iz iskustva znamo da na ovakvim brzim punionicama punjenje traje oko 20 minuta, to je neko prosječno zadržavanje korisnika na punionicama jer u gradovima imamo situaciju da se u pravilu gradska infrastruktura koristi za nadopunjavanje što znači da korisnici dolaze s već polupunom baterijom – rekao je Dino Novosel, voditelj projektnog tima e-mobilnosti ispred Hrvatskog telekoma.
Gradonačelnik je podsjetio da ovo nije prva punionica na području grada jer prije par mjeseci, putem istog natječaja, prvu punionicu napravila je Bjelovarsko-bilogorska županija. Dodaje kako se gradi još jedna punionica uz koju će ukupan broj od tri punionice biti sasvim dovoljan da zadovolji potrebu još uvijek male količine električnih vozila na području grada. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!