DOM ZA STARIJE Zahvaljujući obnovi, slijede uštede i bolji standard za korisnike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na bjelovarskom Domu za starije osobe u tijeku su radovi na energetskoj obnovi. Riječ je o trenutno najvećoj županijskoj investiciji energetske obnove kao i jednoj od najvrjednijih u Hrvatskoj što dokazuju brojke od 13 milijuna i 200 tisuća kuna koliko projekt vrijedi. Radovi obuhvaćaju povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, postavljenje nove termo ovojnice, izmjenu kompletne vanjske stolarije, ugradnju novog visoko učinkovitog sustava grijanja, zamjenu unutarnje rasvjete novom LED rasvjetom i ostale potrebne radove. Svi navedeni radovi nužni su jer dom je osnovan prije 33 godine.
Župan Damir Bajs
– Sretni smo i ponosni zbog ovog projekta jer kada se svi radovi privedu kraju, dom će izgledati jako lijepo. Projekt je pokrenula Bjelovarsko-bilogorska županija koja će nam osigurati milijun kuna i na tome smo im izuzetno zahvalni. Obnova je bila zaista potrebna jer velika se sredstva izdvajaju, pogotovo u zimskim danima na grijanje i energente koje trošimo. Ova obnove donijet će velike uštede – istaknula je ravnateljica Doma za starije osobe Bjelovar, Jasmina Radojčić.
Osim velikih energetskih ušteda, obnova će donijeti i novi standard življenja te ugodniji boravak za 260 korisnika i 77 zaposlenika Doma.
– Nakon gotovo 30 godina rada u ovoj ustanovi mogu reći da smo zaista sretni što se radi u pravom pokretu. Do sada se održavalo koliko smo mogli, znali i umjeli, ali zahvaljujući Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i ovoj prekrasnoj mogućnosti da se veliki zahvat napravi korisnici su presretni što će dobiti uvjete za kvalitetniji i bolji život te toplije i ugodnije sobe. Drago mi je da nakon radova nećemo biti pri dnu, nego pri vrhu domova u Hrvatskoj po izgledu, a korisnici jedva čekaju da počnu uređivati svoje balkone – rekla je zaposlenica Doma za starije osobe Bjelovar, Stanka Vraneš Šupica.

Na bjelovarskom Domu za starije neće se izvoditi samo radovi energetske obnove, već i popratni radovi koji nisu uključeni ovim projektom. Ukupna investicija tako bi mogla biti i veća od 13 milijuna i 200 tisuća kuna.

– Moram naglasiti da će obnova biti iznimno temeljita. Nakon više od 30 godina ovom obnovom dat ćemo novi okvir za korisnike. Dom će time dobiti potpuno novu vizuru i novu kvalitetu. Od tih 13 milijuna i 200 tisuća kuna koliko je vrijedan projekt značajan dio dat će sam proračun Bjelovarsko-bilogorske županije. Mislim da je to ulaganje u pravom smjeru, ulaganje u kvalitetu i u jedan dio ukupnosti populacije koji ima pravo da bude u novom domu – kaže župan, Damir Bajs.
Radovi na Domu počeli su prije nepuna dva tjedna.
– Zadovoljni smo kako se radovi odvijaju. Krenuli smo s krilom A gdje smo počeli toplinsku izolaciju vanjskih zidova, a poslije ćemo prijeći na krilo B i krilo C. Pretpostavljamo da ćemo za svako krilo potrošiti dva mjeseca. Nakon završetka radova bit će puno bolja energetska učinkovitost, a u domu će biti toplije – istaknuo je glavni inžinjer gradilišta, Berislav Zrno iz tvrtke Matičević d.o.o.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!