MALI ZELENI Učenicima 2.c svakog dana društvu u razredu pravi – pas Luna!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Odlazak u školu školarcima lakše pada i više mu se vesele kada uz nastavu imaju dodatne projekte i sadržaje. Tako, kažu stručnjaci, uče na kreativniji način. Najbolji primjer za to je 2.c razred bjelovarske III. osnovne škole Bjelovar u kojem, uz školarce, na nastavu dolazi i njihov pas Luna.

-Prije nekoliko godina u školi smo imali dane otvorenih vrata u školi na koje su nam stigle razne udruge, uključujući i Udrugu za pse vodiče i mobilitet, čiji članovi su došli sa svojim psima. Primijetili smo da su djeca bila najviše zainteresirana upravo za njih.  Nakon toga smo napravili program za rad sa psima u nižim razredima osnovne škole, u čemu nam je pomogla udruga, i ubrzo smo dobili sve potrebne dozvole za provođenje programa. Godine 2018. u 12 mjesecu stigla nam je Luna – priča nam nastavnica Nataša Brekalo, Lunina voditeljica Uslijedila je, kaže, višemjesečna prilagodba, polaganje određenih testova te stjecanje certifikata kojim je učiteljica Nataša postala Lunina voditeljica. Konačno, prošle jeseni Luna je stigla u razred. Djeca se s njom svakodnevno igraju, uče, a pomaže im i u procesuiranju emocija.

-Ona je svaki dan s nama. Radimo i s djecom s teškoćama u razvoju pa je pas i tu puno od pomoći. Luna je tu za sve, a mogu nam jave svi zainteresirani za suradnju – dodaje učiteljica nataša .

Djeca u ovom stvarno uživaju, pa su nam se pohvalili na koje sve načine uče s Lunom.

-Luna je naš razredni pas, s njom se igramo. Često bacamo kocku i na koje slovo ta kocka dođe, moramo smisliti jednu riječ, naprimjer neko godišnje doba – rekla nam je učenica Tea.

-Smiješna je i na svom je mjestu kad mi pišemo testove, a kad dođemo na nastavu, učiteljica ju provede po razredu da nas sve pozdravi – dodala je Jana.

Učenica Tia rekla nam je da psa podragaju za sreću kad imaju neki test, a njezini razredni kolege kažu da se s Lunom jako vole igrati, da im pomaže u učenju te da jako voli plišance. Istaknuli su i kako je Luna jako poslušan pas.

Osim što vole životinje, kako su to istaknuli, školarci uživaju i u prirodi, pa su tako jako marljivi u čuvanju okoliša.

-Ja sam par puta vidio da stariji bacaju smeće, a kako nije bila kanta nigdje, onda sam od kuće ponio vrećicu pa sam to smeće pokupio – ponosno nam priča učenik Niko.

Učenica Jana isto tako reciklira, a u tom je prate i njezini prijatelji. Dodaju i kako u školi uče puno o tome, te da im je bitno da uvijek pokupe smeće ako ga vide na podu. Tako nam uistinu ovi učenici 2.c razreda mogu služiti kao primjer da i mi odrasli budemo bolji ljudi.

 


(Ovaj prilog nastao je pod pokroviteljstvom tvrtke Vodne usluge d.o.o. Bjelovar)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!