SKORO 15. DOKUART Besplatni filmovi u popularnom Boho parku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Već prvog dana srpnja, Grad Bjelovar svojim građanima, ali i posjetiteljima, osigurava pravu filmsku poslasticu. Naime, u sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta, u srijedu, počinje 15. po redu međunarodni festival dokumentarnog filma DOKUart. Budući da je epidemiološka situacija utjecala na tijek i način odvijanja brojnih događanja, isti slučaj čeka i ovogodišnji DOKUart. Uz i dalje prisutne mjere opreza, Udruga za promicanje kulture DOKUart odlučila je uobičajen termin festivala u listopadu, zamijeniti ljetnim. Pozitivna strana priče je i gledanje dokumentarnih filmova na otvorenom i to potpuno besplatno. Vođeni trenutnom situacijom, organizatori su osmislili i nešto drugačiji naziv ovogodišnjeg festivala – „Skoro 15. DOKUart“. I ovog ljeta, dio festivala je i Filmodrom ljetno kino koji DOKUart organizira treću godinu za redom.

– Ovogodišnji DOKUart održat će se na četiri lokacije i u drugačijem vremenskom periodu kako se u listopadu slučajno ne bi dogodilo da situacija s koronavirusom eskalira. U tri mjeseca prikazat će se najkvalitetniji hrvatski i strani dokumentarni filmovi, a imat ćemo i nekoliko premijera. Bjelovarskoj publici prezentirat će se 14 dokumentarnih filmova. Drago mi je da smo usprkos ovoj krizi, uspjeli naći dovoljno sredstava da izdržimo i da Bjelovarsko kulturno ljeto bude iznimno bogato – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Program ljetnog kina sutra u 21 sat otvara nagrađivani poljski film “Hladni rat”. Riječ je o  romantičnoj drami nominiranoj za čak tri Oscara, koja je ponijela i sve najvažnije nagrade u izboru za Europski film godine. Dok će premijera prvog ovogodišnjeg DOKUart filma biti 10. srpnja s filmom Vodootporne, redateljice Daniele König.

– Filmodrom organiziramo već treću godinu za redom, a trajat će praktički cijelo ljeto. Jedina razlika je što će filmovi u odnosu na prošlu godinu ići srijedom, a ne četvrtkom dok termin nedjelje i dalje ostaje isti. U sklopu programa Filmodrom ljetnog kina prikazat će se ukupno deset filmova, od čega osam igranih i dva dokumentarna, a projekcije će biti u Boho parku. Svih godina bazirali smo se više na igranim filmovima nego na dokumentarcima budući da će dokumentaraca i ovako biti sasvim dovoljno tijekom ljeta. Sve projekcije su na rasporedu u 21 sat, ulaz je besplatan, a u slučaju lošeg vremena projekcija se odgađa za neki drugi termin o čemu će publika biti obaviještena putem Facebook stranice Udruge – rekao je Stjepko Gambiroža, voditelj ljetnog kina.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Filmodrom ljetnog kina Udruge DOKUart su Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!