TRADICIJA LOVSTVA Čagalj i američki metilj problemi lovaca u BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BEREK – U Podgariću, u Vili Garić, održana je redovna izvještajna sjednica skupštine Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije kojoj je prisustvovao župan Damir Bajs.
– Ključno je da su u 43 zajednička lovišta pod nadležnošću Županije uvijek i svugdje domaći lovci i lovne udruge gospodarile tim lovištima. To je nešto što trebamo očuvati – rekao je župan Damir Bajs dodavši da u županiji lovstvo ima dugu tradiciju te da su naši djedovi i pradjedovi bili lovci. Meni nije ključan samo komercijalni aspekt lovstva nego da se tradicija nastavi.
Foto: Facebook BBŽ
Predsjednik Lovačkog saveza Mato Kovačević istaknuo je kako se nakon 25 godina postojanja saveza, pozitivni pomaci itekako vide.
– To nisu veliki iskoraci, radi se o malim koračićima koji postoje, evidentni su i vide se što znači da iza nas nešto ostaje. Suradnja Lovačkog saveza i Bjelovarsko-bilogorske županije traje više od 20 godina, a taj način suradnje brojni su prepisali od nas – kaže Kovačević.
Suradnju Lovačkog saveza i Županije pohvalio je i Ivica Budor, glavni tajnik Hrvatskog Lovačkog saveza, ali je i podsjetio na probleme zbog kojih životinje stradavaju.
– Zadnjih godina pojavio se američki metilj i to prvenstveno na jelenskoj divljači. Kolaterarno stradava srneća divljač i toga smo svjedoci. Sve se više širi i čagalj kojeg prije na ovim područjima nije bilo. Tako da su ta dva uzročnika koja utječu na gospodarenje i na održavanje populacije sigurno veliki – rekao je Budor.
Budor dodaje kako su Lovačka društva, posebice s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, uzoritija Lovačka društva, aktivna su, imaju dobra lovišta, povoljne cijene lovozakupa i dobru suradnju i s Hrvatskim Lovačkim savezom i sa Županijom. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!