TAJNE ŽELJEZA Fascinantna priča o malo poznatom dijelu podravske prošlosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – U Muzeju Grada Koprivnice u tijeku je izložba “Tajne željeza koja prikazuje sve etape rada i dobivanja željeza iz željezne rude, od pronalaska i prikupljanja kvalitetne rude u prirodi, preko izgradnje talioničkih peći pa sve do samog procesa taljenja te specifičnosti s kojim su se muzealci susretali tijekom arheoloških istraživanja u sklopu interdisciplinarnog projekta TransFER. Jučer su je obišli koprivničko-križevački župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima, a kroz postav ih je proveo ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

-Izložba prikazuje sve postupke obrade željeza na području Podravine kroz više povijesnih razdoblja te otkriva tajne koje se kriju iza svakog željeznog uporabnog predmeta korištenog u predindustrijsko doba na ovim prostorima – pojasnio je Čimin.

Župan Koren je zahvalio ravnatelju na organizaciji vrijedne izložbe koja će javnosti kroz izložbene predmete i rekonstruirane talioničke peći približiti sve tajne koje se kriju iz zahtjevnog procesa dobivanja željeza.

-Čestitam na sjajnoj izložbi kojoj je prethodilo i interdisciplinarno istraživanje, riječ je o uistinu složenom projektu koji je vjerujem pobudio velik interes javnosti. Drago nam je da Muzej u sklopu svoje djelatnosti dobro surađuje s Koprivničko-križevačkom županijom koja za rad Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama godišnje izdvaja 200 tisuća kuna, a prije nekoliko dana smo i potpisali tri ugovora vrijedna 34 tisuće kuna kojima ćemo sufinancirati izložbene programe i nakladničku djelatnost te konzervatorsko- restauratorske radove na predmetima iz fundusa Muzeja. Želimo vam da nastavite s kreiranjem novih kulturnih sadržaja te da i dalje vrijedno radite ma očuvanju kulturnog identiteta Koprivničko-križevačke županije – istaknuo je Koren.

Izložba „Tajne željeza“ nastala u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Instituta za arheologiju u sklopu Europskih dana arheologije može razgledati do 19. srpnja 2020. godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!