UKLANJAJU SE ŠTETNI TONERI Grad Bjelovar snosi sve troškove

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nezadovoljstvo stanovnika bjelovarske Ulice Petra Biškupa Vene kroz par dana napokon bi trebalo nestati. Nakon gotovo 10 godina u tijeku je raščišćavanje nagomilane hrpe otpadnom tonera koji je, osim što širi neugodne mirise, štetan i za zdravlje. Vlasnik subjekta i imanja godinama je skupljao tonere, a potom otišao. Prema riječima gradonačelnika Daria Hrebaka, Grad je imao odličnu suradnju s nadležnom inspekcijom, no zbog šume propisa i administracija, tek se u zadnjih nekoliko tjedana pronašao zajednički jezik.

– Pravna bitka vodi se već godinama. Zajednički jezik pronašli smo sa stečajnim upraviteljem koji nam je izašao u susret. Grad Bjelovar snosit će sve troškove uklanjanja otpada, a nakon osam godina stanovnici ovog dijela grada to sigurno zaslužuju. Trošak se penje na 30 do 40 tisuća kuna, no vidjet ćemo što će biti jer nije poznato koliko točno ima tona opasnog materijala. Nakon raznih molbi, peticija i zajedničkih apela prema nadležnom Ministarstvu i institucijama, mogu reći da smo uspjeli i to na zadovoljstvo svih stanovnika okolnih kuća – rekao je Hrebak.
Budući da se radi o privatnom posjedu, zakonski u njega nije bilo moguće ući, a kroz godine su problem predstavljali i različiti poslovni subjekti koji su se na toj adresi nalazili. Nakon razgovora s gradonačelnikom, ulazak u posjed na posljetku je dopustio upravitelj bjelovarske zadruge za trgovinu i usluge “Joks” koji je već duže vrijeme u stečaju, a posljednji je registriran na kobnoj adresi. Ulazak u posjed s olakšanjem je dočekala Ana Jagodar koja najbolje zna i osjeti posljedice življenja pored nagomilanog otpada.
– Dobila sam tešku upalu dišnih organa, ni sami doktori ne znaju što je sve. Kada nisam znala da su na odlagalištu radovi, dobila sam žive rane po rukama od praha jer sam šišala živicu bez rukavica. Da ovo sada nije riješeno, svaka čast mojoj lijepoj Hrvatskoj, ali ja bih kuću prodala i napravila cirkus s tužbama. No, pravda je spora, ali vidim da je dostižna i zato se zahvaljujem svima koji su se angažirali – kaže Jagodar.
S obzirom na sve učinjeno, gospođa Jagodar kuću ipak neće prodavati jer nakon uklonjenih tonera svjež zrak ponovno će biti dostupan. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!