BJELOVAR GRAD MURALA Umjetničkim izražajem uljepšane oronule zgrade

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Neugledna i oronula pročelja bjelovarskih zgrada posljednjih godina dobivaju nov i svjež izgled. Ovih dana grad je tako ukrašen s još 12 novih umjetničkih murala. U sklopu festivala “43 Jam”, murale posljednjih pet godina rade umjetnici iz svih krajeva svijeta, a dovodi ih Bjelovarčanin Pavle Tandara koji je i sam autor brojnih radova. Posebnih motiva, kaže Tandara nema, jer sve ovisi kakav je dan.

– S obzirom na poznatu situaciju, ove godine ugostili smo ukupno 12 umjetnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Za izradu nekih murala bila su potrebna dva, čak i tri dana. Sve ovisi kakav je dan, za svaki mural napravim generalnu skicu, no početka skica uvijek se razlikuje od krajnjeg rezultata jer znam se nečega sjetiti pa jednostavno to pridodam skici. No, to i je čar svega – kaže Tandara.
Čar ove posebne umjetnosti prepoznao je i Grad Bjelovar koji je za nove murale izdvojio oko 30 tisuća kuna.

– Pavle Tandara naš je poznati bjelovarski umjetnik i grafiter. Već zadnjih 15 godina dovodi jedne od najboljih svjetskih umjetnika dok zadnjih pet godina dolaze i zbog “43 Jam” festivala koji je postao već tradicionalan dio naše Terezijane. Usuđujem se reći da je oslikavanje zgrada u Bjelovaru postao brend. Mislim da smo tako i ove godine uspjeli dobiti kvalitetna umjetnička djela u Bjelovaru. Nada i želja mi je da sljedeće godine napravimo još bolji umjetnički performans i dakako, nova djela – ističe Hrebak.
Osim posljednjeg murala na Matoševom trgu koji krasi zgradu Uprave šuma Podružnice Bjelovar, nedavno su se oslikale i svlačionice na Starom rukometnom igralištu te dvorana Srednjoškolskog centra.
– Više od 240 raznih umjetnika iz cijelog svijeta do sada je posjetilo Bjelovar i svojom kreativnošću i znanjem uljepšalo izgled našeg grada – zaključio je gradonačelnik. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!