DRŽAVNI ARHIV Započelo rješavanje problema dugog četiri kilometra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Državni arhiv u Bjelovaru uskoro bi mogao dobiti novo spremište. Trenutno je u postupku izrada projekte dokumentacije dok se sami radovi očekuju sljedeće godine. Novo spremište trebalo bi se nalaziti na parkiralištu između kina i zgrade na Trgu Eugena Kvaternika u kojoj je trenutačno i smješten dio arhiva. Plan je da izrada glavnog projekta bude gotova za tri mjeseca i to u vrijednosti od oko 200 tisuća kuna. Gradonačelnik Dario Hrebak očekuje da će cijela investicija koštati više od deset milijuna kuna.

– Nedostatak prostora u Državnom arhivu u Bjelovaru jedan je od dugogodišnjih problema grada Bjelovara koji traje više od deset godina. U Gradu Bjelovaru odlučili smo da se radi o jednom bitnom segmentu jer već godinama se priča o potrebi proširenja Državnog arhiva. U jednom trenutku čak nam je prijetila situacija da ostanemo bez Državnog arhiva u Bjelovaru. Za naš grad to bi bila jedna velika tragedija. Razgovarali smo s Ministarstvom kulture koje nema namjeru financirati taj projekt, takva je politika kuće bila i do sada. Zato smo po zakonu Državnom arhivu dužni osigurati besplatan prostor i sve uvjete za rad što znači da cjelokupan iznos Grad financira sam – rekao je Hrebak.
Upravo zato, projekt će se raditi u fazama, a prva faza iznosi tri i pol milijuna kuna. Državni arhiv u Bjelovaru ima četiri kilometra gradiva, a prema zakonu maksimalno bi trebao imati 1,8 kilometara. Zahvalna na rješavanju dugogodišnjeg problema je i ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru, Martina Krivić Lekić.
– Zahvaljujemo se Gradu i gradonačelniku što se naš problem smještaja arhiva napokon počeo rješavati. Nakon što smo 2010. godine iseljeni, deset godina djelomično smo podstanari i nas 11 radi na četiri adrese. Nadziremo velik prostor i imamo jako puno korisnika, no nas 11 na tri lokacije u tako malom prostoru jedva uspijeva funkcionirati. Tijekom zadnje tri godine intenzivno tražimo bolje rješenje, napokon je došao red na Državni arhiv – kaže Krivić Lekić.
Uz grad Bjelovar, Državni arhiv nadležan je za cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, dio Koprivničko-križevačke županije te područje Vrbovca. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!