PARLAMENTARNI IZBORI Kako glasati po novim pravilima?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sutra se na parlamentarnim izborima odlučuje tko će voditi zemlju sljedeće četiri godine. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pravo glasa ima 96 tisuća birača koji će se kao i u ostatku zemlje morati pridržavati posebnih, korona pravila. Iako rukavice i maske nisu obvezne, preporuka je da građani, a posebice stariji i kronični bolesnici kod glasanja nose maske, kaže predsjednik izbornog povjerenstva druge izborne jedinice, Goran Milaković.
– Prilikom korištenja maske birači će, radi provjere identiteta, biti dužni na kratko skinuti masku i to na udaljenosti od dva metra od člana biračkog odbora koji će biti zadužen za provjeru identiteta birača kao i drugih osoba – napominje Milaković.
Prije ulaska na biralište je obvezna dezinfekcija ruku, a na biračko mjesto neće moći ući svi odjednom.
– U prostoriju biračkog mjesta birači će ulaziti jedan po jedan, tako da razmak između njih bude najmanje jedan i pol metar. Na ulazak će se čekati ispred prostorija u kojima se održava glasanje. U prostoriji će moći boraviti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje – rekao je Milaković.
Građani moraju ponijeti svoju kemijsku olovku na kojoj nisu stranačka obilježja. Poželjno je da piše plavom bojom, ali ako i željenu listu i kandidata zaokružite primjerice zelenom bojom glas će se priznati. Za one koji penkalo zaborave, ono će biti osigurano na biračkom mjestu, a ta će biti dezinficirana. Građane s temperaturom višom od 37, 2 se moli da ne glasuju, dok će onima u samoizolaciji koji su prijavili želju za ispunjavanjem biračkog prava birački odbor doći ispred stana ili kuće, te će tako glasati. Takvih je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za sada dvoje. Glasati ipak smiju i osobe zaražene koronavirusom, ali kako ne smiju doći u kontakt niti s biračkim listićem niti s članovima biračkog odbora, to će za njih napraviti osoba od povjerenja.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!