SLIJEŽU SE DOJMOVI Hrebak se stavio na raspolaganje svima, o Bajsovom mandatu odlučuje SDP?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Još uvijek se sliježu dojmovi nakon rezultata jučerašnjih parlamentarnih izbora. Osim na nacionalnoj razini, HDZ je snažnu potporu birača ostvario i u drugoj izbornoj jedinici. Zajedno s HSLS-om, ondje su osvojili 34,29 posto glasova i šest mandata, dok je Restart koalicija predvođena SDP-om podbacila, osvojivši 24,59 posto i četiri mandata. S potporom od 13,5 posto Škorin Domovinski pokret osvojio je dva mandata, a izborni prag prošli su i MOST te platforma Možemo!, osvojivši po jedan mandat. Zadovoljstvo ovakvim izbornim rezultatom ne krije bjelovarski gradonačelnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak koji je, k tome, dobio 6.312 preferencijalnih glasova. Od toga, u Bjelovaru je njegovo ime na listiću zaokružilo 3.322 građana, odnosno 57,29 posto birača liste HDZ-HSLS.

-Prezadovoljan sam, u Bjelovaru sam dobio gotovo 60 posto glasova birača, a to je velika stvar. Iznenadila me takva podrška Bjelovarčana. Hvala svima koji su mi dali povjerenje, na meni je sad da ga opravdam – kazao je Hrebak.

Iako su on i partneri, kaže, očekivali pobjedu, i same ih je, priznaje, iznenadio ovako dobar rezultat. Posebice u Bjelovaru.

-U našem gradu posljednjih gotovo 25 godina SDP uredno dobiva izbore. Ova naša pobjeda i povjerenje građana stoga ujedno predstavljaju veliku obvezu da budem glas Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije u Saboru te da realiziramo sve one projekte o kojima se ovih dana govorilo – kaže Hrebak čiji HSLS je osvojio još jedan mandat, u prvoj izbornoj jedinici pa mu to, kaže, daje dodatnu vjeru u dobre rezultate u Saboru. Hrebak tvrdi kako će nastojati pomoći svima.

-Moja uzrečica je uvijek – u pobjedi se na uzvisi, u porazu se ne ponizi. Stavljam se na raspolaganje svim našim načelnicima i gradonačelnicima, našem županu, za sve projekte koji su bitni za razvoj naše županije. Tu prvenstveno mislim na bjelovarsku bolnicu. Hajdemo sada zajedničkim snagama uprijeti da kraju privedemo taj projekt – zaključuje Hrebak.

Slično razmišlja i šef županijskog HDZ-a Miro Totgergeli, koji je također izborio novi saborski mandat. Odličan rezultat, vjeruje Totgergeli, posljedica je odlično odrađene kampanje na terenu, ali vidi i dodatni razlog za pobjedu.

-Mislim da su građani prepoznali da im je u vremenu koje dolazi stvarno potrebna sigurnost te da su, birajući između Andreja Plenkovića i Davora Bernardića, shvatili da tu sigurnost za njih i njihovu djecu mogu osigurati jedino Andrej Plenković i Hrvatska demokratska zajednica – zaključuje Totgergeli.

Na drugoj strani spektra, u SDP-u, već su se pomirili s porazom te razmišljaju kako dalje. Predsjednik županijske organizacije Tihomir Jaić korektno je čestitao protivnicima.

-Građani su jučer odlučili, dali su povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici kojoj SDP i ja osobno čestitamo. Očito su uspjeli kvalitetnije prezentirati svoj program, dok smo mi napravili određene greške koje ćemo analizirati i iz kojih ćemo, vjerujem, izvući pouke – kaže Jaić.

Do zaključenja ovog priloga nismo uspjeli doći do Damira Bajsa koji je na petom mjestu liste Restart koalicije osvojio treći najbolji rezultat, s osvojenim 4.251 glasom. Iako je to više od 10 posto, što bi mu trebalo garantirati mjesto u Saboru, još je uvijek upitno hoće li do toga doći. Naime, prema Jaićevim riječima, o Bajsovom mandatu će odlučivati SDP, temeljem njihova predizbornog sporazuma prema kojem je Bajs, za slobodno raspolaganje svojim mandatom odnosno prepuštanju istoga drugome, trebao osvojiti 5 tisuća glasova. Stoga, iako su mnogi očekivali kako će Bajsa, koji je sam kazao da se ne planira odreći dužnosti župana, u Saboru zamijeniti stranački kolega Mario Preskočil, SDP bi, s obzirom na ionako mali broj mandata u drugoj izbornoj jedinici, Bajsov mogao ipak zadržati za sebe. Odnosno, za Mladena Kešera, koji je osvojio 2.211 preferencijalnih glasova, a možda čak i Jaića, s obzirom da Koprivničko-križevačka županija već ima jednog sigurnog saborskog zastupnika, koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića, dok bi bez Bajsa odnosno Preskočila, Bjelovarsko-bilogorska ostala bez ijednog s liste Restarta.

S područja Bjelovarsko-bilogorske županije u Hrvatski sabor ponovno ulazi i Daruvarčanin Vladimir Bilek, kao predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!