OLUJNO NEVRIJEME Vjetar je nanio štetu u parku i voćnjacima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jako nevrijeme i olujni vjetar nisu zaobišli ni bjelovarsko-bilogorsko područje. Nakon olujne noći, štetu zbrajaju voćari na području Velikog Trojstva potvrdio nam je predsjednik voćarske udruge Dar Bilogore, Nenad Horvat.
-Javljaju mi da danas motorke rade “punom parom”, da je nevrijeme slomilo puno stabala, prekrenulo ih, grana potrgalo i da je ono malo uroda koji nije odnio mraz, završio na zemlji – navodi Horvat.
Ne samo da su neka stabla srušena, dugotrajnija šteta prijeti i onima kojima je vjetar otkinuo i pokoju granu.
-Normalno da su to nastala oštećenja i pukotine i da će se tu nastaniti i patogeni i nametnici – upozorava bjelovarski voćar.
Takva oštećenja i prijetnja razvoja bolesti zahtijevaju više rada, ali i više ulaganja voćara u godini koju ionako žele prekrižiti jer gotovo da nema nepogode koja ih nije pogodila i otkinula dio kolača, kaže Horvat.
-Krenulo je na proljeće s kasnim mrazom, pa situacija korone, zatim nas je u nekoliko navrata pogodio led i sada ovaj olujni vjetar – nabraja sve ovogodišnje nepogode Horvat. Više ih tako, kažu voćari, ništa ne može iznenaditi.

Osim na voćnjacima, vjetar je nanio štetu i u središnjem bjelovarskom parku gdje je također lomio grane. Zbog toga su jutros djelatnici tvrtke koja brine o zelenim površinama uklonili jedno stablo koje je srušio vjetar, ali i dva suha koja su bila u planu za rušenje.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!