STANJE U PROMETU Sve je više mrtvih na cestama i ozlijeđene djece!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iz Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske su izvijestili kako je od početka godine do 30. lipnja na tom području došlo do naglog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu. U spomenutom razdoblju evidentirano je osam prometnih nesreća s poginulim osobama, što je povećanje za 166,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, iako je ukupno evidentirano 260 prometnih nesreća, odnosno 18,5 posto manje na godišnjoj razini. K tome, evidentirano je i smanjenje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 27,1 posto te 14,8 posto manje prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U analiziranom razdoblju u prometnim nesrećama smrtno je stradalo devet osoba, što je povećanje za čak 200 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Teško su ozlijeđene 33 osobe što je smanjenje za 5,7 posto, a 115 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede, što je smanjenje za 14,8 posto. U najtežim prometnim nesrećama poginula su četiri vozača, dvoje putnika i troje pješaka.

Najviše prometnih nesreća dogodilo se uslijed slijetanja vozila s ceste, njih 64, bočnih sudara 46, sudara iz suprotnih smjerova 37 i udara u parkirano vozilo 34.

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima, njih 52, ostale greške vozača, njih 45 i nepoštivanje prednosti prolaska 37. Postotak vozača koji su prouzročili prometne nesreće u alkoholiziranom stanju iznosi 26,4 posto, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Posebno zabrinjavaju podaci vezani uz stradavanje djece u prometnim nesrećama. Od početka godine u udesima je teško ozlijeđeno dvoje djece, jedno kao pješak i jedno kao putnik u osobnom automobilu, dok je 15 djece lakše tjelesno ozlijeđeno. Povećanje teško tjelesno ozlijeđene djece u postocima iznosi 100 posto, a lako tjelesno ozlijeđene djece za 275 posto. Povećanje za 500 posto evidentirao je kod djece koja su nastradala kako putnici u vozilima, odnosno u automobilima svojih roditelja. Bilježi se i povećanje prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti, a zabilježene su i dvije prometne nesreće u kojima su stradali motociklisti, kojih prošle godine u promatranom razdoblju nije bilo.

PU bjelovarsko-bilogorska je tijekom 2020. godine provela i organizirala 18 županjskih akcija, provedeno je 30 lokalnih akcija kao i 31 preventivna aktivnost (radio emisije, edukacije, preventivni letci, pregledi autosjedalica i sl.)

-Aktivnosti policije su bile usmjerene na zahvaćanje najtežih prometnih prekršaja koji su u uzročnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, a osobito upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, droga i lijekova, prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, upravljanja bez položenog vozačkog ispita i za vrijeme zabrane, prekršaji mladih vozača, prekršaji vozača teretnih vozila i autobusa, traktora, poljoprivrednih strojeva, mopeda, motocikla, bicikla i pješaka, upravljanja neregistriranim, tehnički nepregledanim i neosiguranim vozilima, nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige te nepropisna upotreba mobitela – napominju iz PU Bjelovarsko-bilogorske te pozivaju sve sudionike u prometu na daljnji oprez. Podsjećaju kako je promet pojačan i zbog turističke sezone, ali i sezone poljoprivrednih radova pa sve mole da se pridržavaju važećih zakonskih i drugih propisa, ne samo onih koji je odnose na ponašanje na prometnicama, već i na ispravnost vozila i poljoprivrednih strojeva.

Policijski službenici su tijekom 2020. godine ostvarili zaista velik broj preventivnih i represivnih aktivnosti te ovom prilikom apeliramo na najrizičnije i najranjivije kategorije sudionika u cestovnom prometu: pješake, mlade vozače, vozače mopeda i motocikla, bicikliste, djecu i osobe starije životne dobi, da i sami poduzmu samozaštitne mjere za sigurno sudjelovanje u prometu, prvenstveno u uvjetima smanjenje vidljivosti kao što je nošenje reflektirajućih prsluka i reflektirajuće odjeće – kažu u policiji, uz napomenu kako i u narednom razdoblju planiraju niz akcija s ciljem sprječavanja novih nesreća.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!