UPISI U SREDNJE ŠKOLE Brojne mogućnosti za nastavak obrazovanja ili posao

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA/DARUVAR – Točno u podne počele su prijave obrazovnih programa u srednjim školama. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se u 72 odjeljenja upisuje ukupno 1563 učenika prvih razreda srednjih škola. Među njima i 168 u Tehničkoj školi Daruvar. Kako je riječ o strukovnoj školi slobodnih mjesta za jesenski rok uvijek ostane. Učenicima ta zanimanja u pravilu na prvu nisu zanimljiva. Nepravedno jer im nude dvostruku mogućnost, ističe ravnateljica Sanja Klubička.
– Učenici Tehničke škole mogu steći svoje strukovno zanimanje, nakon školovanja se zaposliti, a isto tako oni koji žele, školovanje mogu i nastaviti. Imamo različita i zanimljiva zanimanja koja su tražena. Većina učenika zapošljava se u struci i zadovoljni su – kaže Klubička.
Do posla bi lako trebali doći i učenici koji upišu trogodišnji program vozača motornih vozila u Srednjoj školi Čazma. Uz medicinska, upravo je to zanimanje najtraženije u cijeloj Europi, navodi ravnateljica Irena Pavlović.
– Potrebe tržišta rada su takva da smatramo da nema smisla educirati učenike za onaj smjer s kojim se poslije neće moći zaposliti niti nastaviti školovanje jer za tim jednostavno nema potreba – kaže Pavlović.
Potreba na tržištu rada bi trebalo biti i za novim zanimanjem – tehničarem cestovnog prometa koji učenicima također nudi šarolike opcije nakon završetka.
– Nudimo mogućnost zapošljavanja na policiji, na razno raznim robnim terminalima, tehničkim pregledima i slično. Osim toga, zanimanje vrlo dobro priprema učenike i za eventualni nastavak obrazovanja – rekla je Pavlović.
Osim u Čazmi, tehničar cestovnog prometa se upisuje i u Tehničkoj školi Daruvar, a novim programima se može pohvaliti i Obrtnička škola Bjelovar koja ponovno upisuje zidare i tesare, zanimanja kojih na tržištu rada bolno nedostaje. Obrazovni programi se mogu prijavljivati sve do 22. srpnja, a konačne liste će biti objavljene tri dana kasnije. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!