ZAPRIMANJE UZORAKA TLA Provjerite stanje poljoprivrednog zemljišta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Proizvodno poduzetnički inkubator u Zoni malog i srednjeg poduzetništva u Grubišnom Polju u lipnju je počeo zaprimati uzorke tla. Radi se o projektu vrijednom 11 milijuna kuna s kojim se otvara nova mogućnost poljodjelcima s područja Grubišnog Polja, ali i okolnih gradova, općina i županija. Cijena laboratorijske analize jednog uzorka je 250 kuna i uključuje gnojidbenu preporuku koju izrađuje agronom. No, uz pomoć Grada ta cijena nije konačna jer na području Grubišnog Polja Grad subvencionira uzorkovanje s 200 kuna.
– Laboratorij smo uspjeli staviti u funkciju i to ne samo što se tiče opreme već smo uspjeli i osigurati ljude koji znaju raditi svoj posao i izuzetan su stručni kadar koji se ne mora dodatno izučavati. Zapravo smo dobili gotovu osobu koja će voditi laboratorij – rekao je Zlatko Mađeruh, gradonačelnik.
Gradonačelnik Zlatko Mađeruh
Inače, proces analize od zaprimanja uzorka pa sve do izdavanja analitičkog izvještaja s gnojidbenom preporukom traje oko dva tjedna, a sedam osnovnih parametara koje propisuje pravilnik i koje poljoprivrednici moraju obaviti svake četiri godine su: Ph, hidrolitička kiselost i sadržaj karbonata, sadržaj humusa, fosfora i kalija, aktivno vapno i ukupni dušik za trajne nasade.
– Očekujemo da će laboratorij prije svega doprinijeti razvoju poljoprivrede na našem području budući da nije ograničen samo našim područjem već je regionalnog karaktera. Zato očekujem da će se dobro implementirati jer takvo nešto ne postoji u našoj blizini – ističe Mađeruh.
Gradonačelnik napominje da se sufinanciranjem uzorkovanja želi vidjeti okvirna slika kakvoće i stanja poljoprivrednih zemljišta na području Grubišnog Polja, a krajnji rezultati tako bi trebali pokazati u kolikoj je mjeri ispitivanje zemljišta potrebno. Gnojidbene preporuke mogu se dobiti u Razvojnoj agenciji AGRO koja upravlja Proizvodno poduzetničkim inkubatorom u Grubišnom Polju. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!