SKORO 15. DOKUART Popularni festival otvorio film “Vodootporne”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Projekcijom filma “Vodootporne” (Waterproof) njemačke autorice Daniele König započeo je Skoro 15. DOKUart. Festival je u petak, 10. srpnja u središnjem bjelovarskom parku otvorila zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, a film koji je osvojio nagradu na najstarijem europskom festivalu dokumentarnog filma, DOK Leipzigu, po prvi je puta prikazan u Hrvatskoj upravo u Bjelovaru. Kao što je i ranije najavljeno, bjelovarski festival dokumentarnog filma ove se godine održava u posve drukčijem formatu u odnosu na prethodne godine. Ove je godine na programu trebao biti jubilarni 15. DOKUart, no zbog pandemije korona virusa klasični festival je odgođen za sljedeću godinu, a osmišljen je posve novi format i program prilagođen novonastalim okolnostima.

Umjesto u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, DOKUart se ove godine održava na čak četiri lokacije na otvorenom i u četiri faze, a DOKUart u parku tek je početak ovogodišnjih dokumentarnih uzbuđenja u Bjelovaru. Skoro 15. DOKUart nastavit će se 8. i 9. kolovoza programom DOKUart u susjedstvu, a do kraja ljeta na rasporedu su i DOKUart pod zvijezdama te DOKUart drive-in kino.

Bez obzira na novo okruženje, bjelovarska publika još jednom je potvrdila da voli dokumentarni film i da ima beskonačno povjerenje u izbor selektorice Rade Šešić, koja je i ove godine za Bjelovarčane pažljivo izabrala aktualne kratke i duge dokumentarne filmove sa svih strana svijeta.

-Osmislili smo za vas novi format, kako u pogledu koncepta pri izboru filmova, tako i u pogledu održavanja. Izabrali smo varijantu prikazivanja na otvorenom, gdje se možemo pridržavati sigurnosnih mjera. Biti oprezni, a opet zajedno, samo na propisanoj distanci. Izbor filmova također je prilagođen gledanju na otvorenom, a to znači da smo se fokusirali na fabularnost i dramatiku, a manje na delikatnost fotografije ili istančanost dizajna zvuka – istaknula je Šešić.

Već prvi dan programa pokazao je da bjelovarska publika ne samo da ima istančan ukus za film, već je i iznimno društveno odgovorna jer su se strogo poštivale sve propisane epidemiološke mjere. Do kraja prve faze programa na rasporedu su još dva filma. Nagrađivani makedonski film “Medena zemlja”, dokumentarac koji je imao čak dvije nominacije za Oscara, a osvojio je i najviše nagrada na festivalu američkog nezavisnog filma u Sundanceu, na programu je u danas, 11. srpnja. Prvi dio programa Skoro 15. DOKUarta, u nedjelju, 12. srpnja zatvara još jedan njemački film, “Čistači”.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!