PROMETNA AKCIJA Glavna poruka – stanite pješacima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dan je ljubaznosti u prometu koji su bjelovarsko-bilogorske snage reda i mira obilježile uz prometnu akciju usmjerenu na pješake kao jednu od najugroženijih skupina. Samo ove godine je u prometnim nesrećama na županijskim cestama poginulo dvoje pješaka. Glavna poruka današnjeg dana stoga je:
– Molim vas stanite pješacima – poručila je policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu Postaje prometne policije Bjelovar, Andrea Novotni. Današnjom akcijom u Bjelovaru vozače se željelo osvijestiti da na pješačkom prijelazu trebaju stati i pustiti pješake da prođu – nešto što većina vozača uglavnom ne radi. Među onima koji na zebri uvijek stanu je Irena Mikačević.
-Redovito stajem pješacima jer, kada nisam u autu, i sama sam pješak – kaže Mikačević.
Za to je Irena danas od policije dobila i dar – majicu kratkih rukava i kemijsku olovku. Uz nju, takav je dar dobilo još šestero vozača. Novotni otkriva i što je s onima koji pješake na pješačkom prijelazu ostave stajati i samo prođu.
– Naravno oni koji se neće pridržavati pravila prometnih propisa isto će dobiti dar, ali u obliku kazne – napominje Novotni.
Taj dar je 500 kuna koliko moraju platiti zbog nepoštivanja prometnih propisa. No, osim vozača na prometna pravila moraju paziti i pješaci, upozorava Novotni.
– Obavezno treba gledati preko ceste i maknuti mobitel iz ruku. Jednaka je kazna vozi li se s mobitelom ili se s mobitelom prelazi preko pješačkog prijelaza – ističe Novotni.
U današnjoj dvosatnoj prometnoj akciji registrirano je 25 prekršaja od čega su ih devet napravili pješaci koji su pješačke prijelaze prelazili ili nepropisno ili na crveno na semaforu za što se naplaćuje 300 kuna kazne. No, jedna misao pješacima mora biti u glavi – vozilo je uvijek brže i jače.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!