VOZAČI, OPREZ Policija će tijekom vikenda pojačano kontrolirati promet!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iz PU bjelovarsko-bilogorske obavještavaju svi vozače da će i ovog vikenda, u cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, koji su ujedno najčešći uzročnici prometnih nesreća, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

Stoga će od danas, 17., do nedjelje, 19. srpnja, na području PU bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti, a posebice će se pojačano nadzirati i sankcionirati nepridržavanje ograničenja brzine, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisno korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilima te drugi prekršaji koji ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa.

Dodatno će policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske tijekom nedjelje, 19. srpnja u vremenu od 14 do 22 sata usmjeriti svoje aktivnosti u prvom redu na nadzor prekršaja motociklista.

-Podsjećamo i savjetujemo vozače motocikala i mopeda da oni kao i putnici na njima moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, te da moraju upravljati vozilom propisanom brzinom i na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu. Osobito nije dopušteno naglo povećavati brzinu kretanja ili se voziti na jednom kotaču. Vozač motocikla ili mopeda ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem droga, lijekova ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine, a za vrijeme vožnje ne slušati muziku ili druge sadržaje jer to umanjuje pažnju. Ako se dva ili više vozača mopeda ili motocikala kreću u skupini, moraju se kretati jedan iza drugoga, a ne jedan pored drugoga. Ne pretjecati vozila ispred sebe s desne strane, što motociklisti i mopedisti često čine i zbog čega se često i događaju prometne nesreće. I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti – poručuju iz policije.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!