4.4
(7)
VELIKI GRĐEVAC – Anka Brazilijanka je roman Mate Lovraka i film Dejana Aćimovića o djevojčici bez obitelji koja svoj privremeni dom pronađe u ciglani među radnicima koji imaju grubu vanjštinu, ali i meko srce. No, Anka Brazilijanka je i projekt Osnovne škole Mato Lovrak iz Velikog Grđevca za koji je škola od Ministarstva obrazovanja povukla 13 tisuća kuna, a u kojem će učenici nižih razreda i zadrugari izrađivati uporabne predmete i velikogrđevački suvenir. Pri tome će učenici biti uključeni u cijeli proces – od ideje do finalizacije, objašnjava ravnateljica škole Marina Balen.
– Što se tiče izrade predmeta, radi se o procesu koji učenicima pruža mogućnost da u detalje upoznaju sve etape proizvodnog procesa, prepoznaju vrijednost svog proizvoda i načina na koji se dolazi do procjene vrijednosti nekog proizvoda. Cilj nam je razvijati našu učeničku zadrugu – rekla je Balen.
Projekt Anka Brazilijanka ima i socijalnu komponentnu jer se provodi u suradnji sa siračkim Suvenir Arborom, županijskom ustanovom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje.
– Ono što je također vrlo važno je da će učenici steći dojam o vrijednosti rada osoba s invaliditetom što ukazuje da su osobe s invaliditetom ravnopravne u mogućnostima, pravima i obvezama kao i sve osobe bez invaliditeta – napominje Balen.
Učenici i djelatnici Suvenir Arbora će na zajedničkoj radionici izrađivati predmete od drveta i oslikavati ih što će također, smatra Balen, biti dragocjeno iskustvo koje će unaprijediti rad velikogrđevačke učeničke zadruge. (D. Mlinac)

Sviđa ti se ovaj članak?

Dodaj zvjezdicu za ocjenu

Prosječna ocjena 4.4 / 5. Ukupno glasova: 7

Hvala na ocjeni!

Prati nas na društvenim mrežama!