ANKA BRAZILIJANKA Velikogrđevački osnovnoškolci kreću u novu avanturu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – Anka Brazilijanka je roman Mate Lovraka i film Dejana Aćimovića o djevojčici bez obitelji koja svoj privremeni dom pronađe u ciglani među radnicima koji imaju grubu vanjštinu, ali i meko srce. No, Anka Brazilijanka je i projekt Osnovne škole Mato Lovrak iz Velikog Grđevca za koji je škola od Ministarstva obrazovanja povukla 13 tisuća kuna, a u kojem će učenici nižih razreda i zadrugari izrađivati uporabne predmete i velikogrđevački suvenir. Pri tome će učenici biti uključeni u cijeli proces – od ideje do finalizacije, objašnjava ravnateljica škole Marina Balen.
– Što se tiče izrade predmeta, radi se o procesu koji učenicima pruža mogućnost da u detalje upoznaju sve etape proizvodnog procesa, prepoznaju vrijednost svog proizvoda i načina na koji se dolazi do procjene vrijednosti nekog proizvoda. Cilj nam je razvijati našu učeničku zadrugu – rekla je Balen.
Projekt Anka Brazilijanka ima i socijalnu komponentnu jer se provodi u suradnji sa siračkim Suvenir Arborom, županijskom ustanovom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje.
– Ono što je također vrlo važno je da će učenici steći dojam o vrijednosti rada osoba s invaliditetom što ukazuje da su osobe s invaliditetom ravnopravne u mogućnostima, pravima i obvezama kao i sve osobe bez invaliditeta – napominje Balen.
Učenici i djelatnici Suvenir Arbora će na zajedničkoj radionici izrađivati predmete od drveta i oslikavati ih što će također, smatra Balen, biti dragocjeno iskustvo koje će unaprijediti rad velikogrđevačke učeničke zadruge. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!