OTPAD NA GROBLJIMA Uz neodgovorne pojedince, većina ipak pazi na pijetet

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Odlaganje i recikliranje otpada važno je pitanje koje se neprestano ističe, a zadaća građana je da ovu dobru praksu primjenjuju uvijek i svugdje. Međutim, postoje mjesta gdje je pogled na otpad posebno osjetljiv, a jedno takvo mjesto upravo su groblja. No, groblja kao i sva ostala mjesta gdje se otpad stvara, imaju prikladne kontejnere i spremnike u koje se mogu odlagati uvenuli aranžmani ili istrošeni lampaši. Koliko je recikliranje važno i na ovakvim mjestima dobro znaju ljudi iz Komunalca koji vide najbolje i najgore primjere odlaganja otpada.Član uprave Josip Heged najbolje zna kakva je situacija u Bjelovaru gdje Gradski Komunalac upravlja s 33 groblja.

– Komunalac upravlja s 33 gradska groblja od kojih su dva centralna gradska, a 31 prigradska groblja. Groblja održavamo tako da kosimo travu, šišamo živice, popravljamo ograde, brinemo o nasadima. Naravno da smo, između ostalog, na svim grobljima željeli podići viši standard odlaganja i recikliranja otpada tako da smo postavili spremnike za otpad, ali onaj s grobova, za cvjetne aranžmane i lampaše – rekao je Heged.

Tog višeg postavljenog standarda ne pridržavaju se svi jer ima onih koji u kontejnere na groblju odlažu privatan i nepripadajući otpad.

– Nažalost, imamo situacija gdje građani, posebice na tim prigradskim grobljima, dolaze i odlažu svakakve vrste otpada u spremnike koji za to nisu predviđeni. Ti neodgovorni pojedinci čine jednu vrstu štete jer nije u redu dovoziti razne vrste otpada, pa čak i klaonički, ako ni zbog čega onda zbog pijeteta prema pokojnicima koji tamo leže – kaže Heged.

Heged dodaje da se radi o vrlo neodgovornom činu za koji je jasno da se ne smije događati. Upravo zato odvajanje i recikliranje od velikog je značaja jer svaki otpad treba ići u svoj pripadajući spremnik.

– Posebni su spremnici za cvjetne aranžmane jer ima i nekih plastičnih aranžmana koje mi poslije odvojimo i recikliramo. Posebni su spremnici za lampaše ili su to na prigradskim grobljima jedni spremnici iz kojih mi onda lampaše izdvajamo. Nakon blagdana Svih Svetih lampaše prikupljamo na svim grobljima. Tako je ove godine prikupljeno pet tona lampaša – kaže Heged.
Procjena je da se na grobljima u Hrvatskoj proizvede 20 tisuća tona otpada godišnje i to isključivo od lampaša. Dakako, pola od toga napravi se u danima oko Svih Svetih. Prikupljeni lampaši deponiraju se, a nakon toga predaju službenim otkupljivačima. Budući da je takav način rada sukladan zakonskim propisima, Komunalac za svaki takav postupak dobije i poseban papir kao potvrdu pravilnog zbrinjavanja komunalnog otpada. Za pravilno postupanje s otpadom važan posao Komunalca je i redovita provjera i obilazak groblja.

– Mi te spremnike praznimo jednom tjedno ili čak po dojavi jer jedan naš čovjek obilazi groblja. Nakon što prijavi da je spremnik pun, odmah ga isti dan idemo isprazniti – rekao je Heged.

Takvo zbrinjavanje Komunalac plaća posebno.

– Posebno plaćamo zbrinjavanje. To je još jedan trošak Komunalca i propisi su takvi. No, u konačnici mislimo da je to u redu i da se sve ono što se može reciklirati i reciklira kako ne bi završilo na deponiji – ističe Heged.

Heged napominje da ipak nije sve tako crno jer veći je broj građana koji se ponašaju odgovorno i sukladno sa Zakonom.

– Moram naglasiti da se ipak većina građana ponaša odgovorno i da su neodgovorni tek pojedinci. Odgovorno ponašanje daje nam snagu da ustrajemo u svemu ovome što radimo – poručuje Heged.
Upravo tu snagu i ustrajnost djelatnicima Komunalca daju odgovorni građani koji znaju da uz pravilno i savjesno odlaganje i recikliranje naša Zemlja, a samim time i mi sami, lakše dišemo. (D. Aleksić)

 

 

(Ovaj članak nastao je pod pokroviteljstvom tvrtke Komunalac d.o.o. Bjelovar)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!