GEOTERMALNI RESURSI Daruvar ima šanse za razvoj toplinarstva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – U velikoj vijećnici Grada Daruvara nedavno je održan tematski sastanak pod nazivom „Učinkovito korištenje geotermalnih resursa”. Sastanak je održan u sklopu kampanje “Dobar život je jednostavan” u kojoj je Grad Daruvar sudjelovao od 2015. do 2017. godine. Iz kampanje su izašli pozitivni primjeri, a ponuđeni su i novi načini kako uključiti zaštitu klime u svakodnevni život. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a nositelj projekta je Klimatski savez.

– Grad Daruvar već tri godine provodi projekt s Klimatskim savezom gdje je Grad Daruvar partner. Jedna od tema bila je mogućnost korištenja geotermalnih izvora u svrhu, osim lječilišnog, i energetskog korištenja tih izvora – rekao je gradonačelnik Damir Lneniček.

Predavači na sastanku bili Dragutin Domitrović, dipl. ing. naftnog rudarstva, mr.sc. Slobodan Kolbah, dipl.ing. geologije, Mladen Škrlec, dipl.ing. naftnog rudarstva te Stojanka Lukačin, dr. med. spec. fizikalne i rehabilitacijske medicine.

– Dobili smo neke prijedloge, a sada će biti vremena i mogućnost da vidimo idemo li u nekom drugom pravcu, osim samo lječilišnom. Sve to jasno ovisi i o dostupnim projektima i financijama – kaže Lneniček.

Jedan od inženjera Dragutin Domitrović koji je bio voditelj izgradnje prve geotermalne elektrane u Cigleni kod Bjelovara rekao je da se potencijali Daruvara prije svega moraju analizirati, ali i da je jasno vidljivo da se toplinarstvo u daruvarskom kraju može napraviti. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!