ŽENE U SABORU Često su zamjena muškarcima i na meti seksističkih komentara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prvi put u povijesti hrvatskog saborovanja postoji ženski klub. Klub zastupnica su formirale Dalija Orešković, Marijana Puljak i Anka Mrak Taritaš koje su i jedine članice. U saborskim klupama sjedi više žena, ali opet nedovoljno – još uvijek nismo došli ni do magične brojke od 40 posto koliko žena mora biti na kandidacijskim listama, a kamoli do jednake zastupljenosti. U desetom sazivu Sabora je tek 46 žena od 151 mjesta, odnosno njih 30,46 posto. Najbolji je SDP u čijim je redovima 47 posto zastupnica, dok se ni Domovinski pokret ni HDZ nisu proslavili. Od 11 parlamentaraca Domovinskog pokreta tri su žene, dok kod HDZ-a žene čine skromnih 24,5 posto zastupnika. Dio ih je u Sabor ušlo kao rezerva, što žalosti i bivšu HDZ-ovu saborsku zastupnicu, Karmelu Caparin.
Karmela Caparin
-Kada ulazimo u Sabor onda su to zamjene za muškarce koji odlaze na višu poziciju poput ministarske. Ne želim biti zamjena nekome, hoću biti to ja – poručuje Caparin.
Stoga Caparin, kao i druga bivša saborska zastupnica iz Bjelovarsko-bilogorske županije, SDP-ova Vanja Posavac, pozdravlja osnivanje Kluba zastupnica. Nadaju se da će on doprinijeti vidljivosti žena, ali i načinu na koji ih se doživljava. Sada se manje gleda za što se zalažu, a više kako izgledaju, ljuti se Posavac.
-Za mene je u neku ruku i ponižavajuće jer se žena svodi na to kako je obučena, je li to prikladno, je li dobro uskladila boje, kakve ima pete – navodi Posavac.
Ništa bolje nije ni u odnosu saborskih kolega. Zastupnice za isti položaj i za to da se njihovi prijedlozi dožive, moraju jače zasukati rukave, slažu se i Caparin i Posavac.
Vanja Posavac
-Moraju uložiti više truda, puno energije i volje da bi se prezentirale. Naše kolege se često prema nama vrlo neprimjereno ponašaju, a prema muškim kolegama ne bi tako govorili niti bi se tako odnosili prema njima – jasne su bivše bjelovarsko-bilogorske saborske zastupnice.
Dokaz tome su seksizmi iz saborskih klupa za koje malo tko nije čuo kada su zastupnici svojim kolegicama poručivali da nisu za mudrace već za madrace te da više rađaju, a manje pričaju.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!