BJELOVARSKA BLAGAJNA Prihodi od poreza u srpnju iznenadili, najavljena štednja za jesen

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Posljednja tri mjeseca u blagajni Grada Bjelovara bilježio se manjak prihoda od poreza na dohodak za 20 do 25 posto u odnosu na prošlu godinu, a s približno jednakom brojkama u Gradu su računali i u srpnju. No, računica na današnji dan, pred sam kraj mjeseca, malo je drugačija.

-Na današnji dan ti prihodi iznose 6,035 milijuna kuna, dok su u isto vrijeme prošle godine bilo otprilike 6,7 milijuna. Razlika je, dakle, desetak posto, što je manje, a samim time i puno polje od onoga što smo očekivali – priznaje bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

To ga, dodaje, veseli jer upravo prihode od poreza drži najboljim pokazateljem stanja u gospodarstvu. Ovo potvrđuje da, unatoč krizi, značajnih otpuštanja na području grada nije bilo, a čini se kako se i plaće zaposlenih polako vraćaju na razinu na kojoj su bile prije nego što je počela ludnica zbog Covida-19. A sve to usprkos ukidanju prireza i manjem iznosu za oko 500 tisuća kuna iz fonda za poravnanje.

-Ako situacija ovakva ostane i u kolovozu, možemo biti vrlo zadovoljni te se imamo razloga nadati da ćemo ovu financijsku godinu zaključiti s nulom što, na žalost, neće poći za rukom mnogim drugim hrvatskim gradovima – kaže Hrebak.

Pritom će Grad nastojati realizirati sve zacrtane projekte. To je jedan od razloga zbog kojeg se, osim na prihodovnu, pomno se pazi i na rashodovnu stranu proračuna. Kako bi se zadržala financijska stabilnost, ali i s obzirom na epidemiološku situaciju koja bi od jeseni mogla biti još ozbiljnija već je sada izvjesno kako će neke od planiranih manifestacija biti otkazane. A na taj način će se u proračunu uštedjeti još koja kuna.

-Prema najavama stručnjaka, epidemiološka situacija bi na jesen i na zimu mogla biti vrlo ozbiljna, što dovodi u pitanje organizaciju nekih naših programa na kojima se okuplja jako puno ljudi, poput Večeri nacionalnih manjina ili Božićnog gala koncerta. Te, ali i još neke druge programe ćemo otkazati ili će oni biti skromniji – kaže Hrebak navodeći za primjer Dan Grada Bjelovara, čije obilježavanje će se ove godine najvjerojatnije zaustaviti samo na mimohodu, dok će koncerti i slična događanja izostati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!