KORONAVIRUS ILI VIROZA Struka pojašnjava što učiniti ako sumnjate

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sezona je alergija, ljetnih viroza, ali i koronavirusa. Simptomi mogu biti slični, povišenu temperaturu primjerice možemo imati i zbog viroze i zbog korone. I što onda napraviti? Odmah se samoizolirati ili zanemariti? Pitanje je to koje epidemiolozi ovih dana često slušaju, kaže epidemiologinja bjelovarsko-bilogorskog Zavoda za javno zdravstvo Vesna Grgić.
-Vjerujte mi, mene nazovu gotovo svi koji dobiju temperaturu. Razgovaram s njima i kažem im mislim li da postoji mogućnost da su se zarazili koronavirusom ili ne mislim – kaže Grgić.
No, svi koji dobiju povišenu temperaturu ili neki od simptoma za koji ne znaju kojem virusu ga pripisati se trebaju telefonom javiti svom obiteljskom liječniku, napominje doktorica Grgić.
-Obiteljski liječnik najbolje zna pacijenta i s njim se treba dogovoriti može li doći na pregled, hoće li ga poslati na testiranje na koronavirus. Samo liječnik obiteljske medicine može izdati uputnicu za testiranje i samo njemu dolazi pojedinačni nalaz testa – napominje doktorica Grgić.
Mjesta za paniku dakle nema, ali za oprez da.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!