RADNI SASTANAK Raspravljali o postupanju u kriznim situacijama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – U prostorijama Službe civilne zaštite Koprivnica održan JE sastanak s predstavnicima operativnih snaga i žurnih službi Koprivničko-križevačke županije na temu razrade posebnih protokola postupanja operativnih snaga u kriznim situacijama prilikom spašavanja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Sastanku je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.
Voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić uvodno je obrazložio kako se u inicijativu krenulo sukladno dopisu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i preporukama za postupanje s osobama s invaliditetom u rizičnim situacijama kojima smo svjedočili posljednjih mjeseci, posebice nakon potresa i poplave u Zagrebu.
-Potrebno je prikupiti što točnije podatke o broju naših sugrađana koji žive s invaliditetom te utvrditi njihove potrebe i sve eventualne prepreke koje bi mogle onemogućavati uspješno zbrinjavanje u slučaju kriznih situacija. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u procesu izrade baze podataka, nakon čega bi trebali izraditi dodatne protokole za provođenje aktivnosti spašavanja, pojasnio je Blažotić.
Načelnik Ljubić pohvalio je inicijativu te napomenuo kako je uz navedeno potrebno planirati i kontinuirano raditi na edukaciji kako pripadnika operativnih snaga i žurnih službi, tako i osoba s invaliditetom kako bi u slučaju potrebe vrijeme djelovanja mogli maksimalno i efikasno iskoristiti.
-U zadnjih nekoliko mjeseci svjedočili smo brojnim kriznim situacijama u kojima je osobama s invaliditetom bilo najteže jer riječ je o najranjivijoj društvenoj skupini kojoj treba pružiti maksimalnu pomoć i skrb, posebice u teškim situacijama elementarnih nepogoda u kojima su im i životi u opasnosti. Uz evidenciju koja je u izradi, potrebno je raditi na stalnoj edukaciji pripadnika žurnih službi, ali i biti u konstruktivnom dijalogu s udrugama osoba s invaliditetom koje nam mogu reći svoje viđenje i dati korisne savjete. U planu je pozvati ih na sastanak kako bi čuli njihovo mišljenje te nakon toga razgovarati i s predstavnicima jedinica lokalne samouprave kako bi u sinergiji definirali najoptimalnije protokole. Naravno, analizirat ćemo i potrebe po pitanju nadopune specijalne opreme kako bi pripadnici službi na terenu bili što bolje opremljeni i efikasniji u svojem radu, kazao je načelnik Ljubić.
Sudionici sastanka podržali su inicijativu i zaključili kako službe na terenu mogu odgovoriti na svaku zadaću te da je unatoč tome potrebno dodatno skrenuti pozornost na osobe s invaliditetom kojih je prema statističkim podatcima na području Republike Hrvatske oko deset posto u općoj populaciji. Ključno je u dijalogu s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom saslušati prijedloge, istaknuto je na sastanku, te prema tome prilagoditi standardizirane protokole postupanja kako bi se izbjegle psihološke barijere koje se kod osoba s invaliditetom javljaju u kriznim situacijama.
Sastanku su prisustvovali i zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, v.d. zapovjednika JVP-a Grada Koprivnice Jasminka Jakupec, pomoćnik pročelnice županijskog UO za zdravstveno-socijalne djelatnosti Miroslav Belobrk, referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc, voditelj Županijskog centra 112 Roman Sabol, ispred HGSS-a Stanica Koprivnica i županijskog Zavoda za hitnu medicinu Kristijan Bosak te ispred PU Koprivničko-križevačke Alen Rupa.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!