RADNO LJETO Višemilijunski projekti Vodnih usluga su u tijeku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za ljeto kažu da je sezona u kojoj se ništa ne događa, ali to se ne može reći za bjelovarske Vodne usluge koje rade punom parom, pa se tako kraju privodi izgradnja kanalizacije u Trojstvenom Markovcu na koju su mještani čekali duga tri desetljeća. Taj projekt u kojem su Vodne usluge investitor je zahtjevan i vremenski i financijski, na što ukazuje direktor Vodnih usluga, Ivan Ivančić.

-Radi se o projektu započetom još prošle godine, vrijednom 5,2 milijuna kuna samo na izvođenju kanalizacije, a tu ne računamo niti nadzor niti pripremu projektne dokumentacije, pristojbe ni takse koje se plaćaju u fazi pripreme – navodi Ivančić.

Ivan Ivančić, direktor Vodnih usluga

Projekt obuhvaća devet ulica na području Trojstvenog Markovca, a radovi su u tijeku još u Ulici put žrtava u Lugu gdje bi trebali biti završeni do kraja mjeseca. Barem što se tiče kanalizacije jer kada ona prođe treba riješiti i asfalt, što Vodne usluge rade u suradnji s Gradom.

-Mi smo ti koji će financirati dio radova kroz projekt izgradnje kanalizacije, dakle povrat u prvobitno stanje dijela onog što se odnosi na prekope. To ćemo financirati, a drugi dio je u nadležnosti Grada – kaže prvi čovjek Vodnih usluga.

Mještani Trojstvenog Markovca uskoro mogu početi svoja kućanstva i priključivati na kanalizaciju.

-Pripremu za priključke smo radili u sklopu izgradnje kanalizacije i građani će se moći priključiti kada ishode svoje tehničke uvjete za priključenje, dakle podnesu zahtjev i izaberu izvođača, a sama cijena priključka je nešto niža zbog pripreme koja je već odrađena – kaže Ivančić.

Koliko točno cijena iznosi se ne može konkretno reći jer to ovisi od slučaja do slučaja.

-Cijena priključka je individualna i ovisi od lokacije i položaja u odnosu na samu instalaciju na ulicu. Cijena se kalkulira prema utrošenom materijalu i izvršenim radovima – tumači Ivančić.

Radovi u Trojstvenom Markovcu su tek djelić onoga što Vodne usluge sada rade na bjelovarskom području.

-U tijeku je izgradnja kanalizacija u Podsustavu Zapad, faza 6 i 7, a to je Križevačka ulica i spoj prema Predavcu. Riječ je o radovima od 8,9 milijuna kuna – kaže Ivančić.

Radi se i na efikasnijoj vodoopskrbi.

-U tijeku je gradnja mjerno redukcijskih okana na sustav vodoopskrbe čime ćemo pospješiti gospodarenje sustavom, racionalizirati ga i smanjiti troškove funkcioniranja. Taj projekt je vrijedan 9,1 milijun kuna i u završnoj je fazi, slijedi ugradnja okna na Trgu Stanka Vraza – navodi Ivančić.

Uskoro kreće i najveći projekt – 260 milijuna kuna vrijedna aglomeracija koja  obuhvaća dvadesetak kilometara nove i rekonstruirane mreže u vodoopskrbi i oko 19 kilometara rekonstruirane i nove mreže u odvodnji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!