NAČELNICI SLOŽNI Da smanjenju troškova, ne ukidanju općina!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Slavko Prišćan, načelnik Općine Rovišće, ujedno i dopredsjednik organizacije Hrvatske zajednice općina, bio je ovih dana domaćin radnom sastanku s načelnicima s područja općina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koje su članice Hrvatske zajednice općina. Glavna tema sastanka bila je aktualna problematika jedinica lokalne samouprave.

-U javnosti možemo dosta čuti o toj temi, samoj decentralizaciji, reformama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj, no zahvaljujući ovakvim sastancima možemo doći do zaključaka kako stvari zapravo funkcioniraju na terenu te jesu li točno da manje općine nisu potrebne – kaže Prišća, dodajući da su sastanci i razgovori iznimno potrebni jer pitanje odnosno problemi s kojima se nose jedinice lokalne samouprave su zabrinjavajući. Kazao je da je svima u interesu da su naša ruralna područja uređena posebnom infrastrukturom, ali i ostalim sadržajima za dobrobit potreba od najmlađih do najstarijih te  da funkcioniramo kao punopravna članica Europske unije. Moramo se izboriti za to.

Ukidanje općina nije opcija, složili su se načelnici. Na sastanku su se načelnici dotaknuli i drugih tema i problema, od manjka kvalitetnih pročelnika, ocjenjivanja službenika,  školstva, brige i odlaska mladih u inozemstvo, financiranja vatrogastva, do problema s napuštenim životinjama.

Ono s čime javnost mora biti upoznata, smatraju načelnici, jest da većina općinskih vijećnika ne opterećuje općinski proračun.  U većini općina svoj dio odrađuju uz nisku naknadu ili volonterski kao što je to slučaj u općini Zrinski Topolovac gdje se načelnica Jasna Mikles Horvat itekako trudi u malenoj općini kao što je njihova održavati kvalitetan život mještana.

-Problemi jedinica lokalnih samouprava su gotovo isti i svi skupa se zajedno moramo boriti za kvalitetniji život naših mještana – kazao je Prišćan, zahvalivši Vladi RH na razumijevanju za lokalnu samoupravu, odnosno na natječajima koji donose nove projekte i fiskalno poravnanje koje pomaže lokalnom stanovništvu.

-Ako želimo sačuvati ruralna područja Hrvatske tada trebamo naći rješenja za opstanak općina, bilo to horizontalnim povezivanjem ili na neki drugi sličan način. Za smanjivanje smo troškova gdje god se oni mogu postići, ali smo svi zajedno svjesni da brigu o ruralnim područjima, malim selima i mjestima definitivno netko treba voditi.  Ruralna područja bogatstvo su Hrvatske u svakom smislu te u skladu s time treba njegovati i podupirati njihov razvoj – zaključio je Prišćan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!