BABY BOOM Dvostruko više malih roda nego lani

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Za bijelu rodu se vjeruje da je simbol sreće, a ako je suditi po tome ova godina bi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trebala biti itekako sretna. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije je izbrojala 240 rodinih gnijezda većinom na električnim stupovima, ali i krovovima, dimnjacima, na stablu i silosu. Pri tome se ove godine dogodio pravi baby boom roda. Dok je prošle godine zabilježeno tek 168 ptića, ove ih je čak 428, čime zadovoljstvo ne krije ravnateljica Ustanove, Spomenka Mlinarić.
-Ove godine iznenađujuće imamo jako velik broj izleglih mladih roda. Prosjek po gnijezdu je 2,3 s tim da imamo čak četiri gnijezda s po pet ptića, a s četiri ptića 19 gnijezda – navodi Mlinarić.
Foto: JU Priroda BBŽ
Iz Bjelovarsko-bilogorske županije se u svijet šalje velik broj mladih roda, a veseli i što je zabilježeno 12 novih gnijezda. Veselje je tim veće jer godina za rode nije počela obećavajuće.
-Vratile su se dosta rano i već su neke sjedile na jajima dok je pao prvi snijeg u ožujku i to leglo im je dosta propalo, pougibali su ptići. Međutim, ja mislim i to nije znanstveno dokazano, to je moje mišljenje, da je bilo dosta hrane kasnije i da zbog toga ima više ptića – kaže Mlinarić.
Puno je puževa, pa rode ne gladuju. U pozitivnoj borbi sela s najvećim brojem gnijezda, drugu godinu slavi Ivanovo Selo s 18 gnijezda dok ih drugi Siščani imaju 15, a treći Veliki Zdenci 10. Svi kojima se roda nastanila na krovu imaju pravo na 700 kuna naknade, a javiti se Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije mogu do polovine kolovoza.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!