ČUVANJE TRADICIJE Žetva pšenice na starinski način

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – U to kako se nekada, kada nije bilo moderne mehanizacije već su glavni alat bile ruke, žela pšenica ove će se nedjelje zainteresirani moći uvjeriti u Velikom Grđevcu. Općina već tradicionalno organizira prikaz žetve pšenice na starinski način. Na polje će težaci u narodnim nošnjama, a u suradnji s udrugom Ploščićko mašinanje će se održati i prikaz mašinanja. Program u Velikom Grđevcu prekosutra počinje u deset sati i trideset minuta svetom misom nakon koje se odlazi na parcelu kraj Lovrakovog centra. Dobrodošli su svi, kaže načelnik Tomislav Pavlečić.
Foto: Općina Veliki Grđevac
-Pozivamo sve mještane, ali i ljude iz šire okolice da ako ih zanima kako je to nekada bilo prije i više od sto godina, da se svakako priključe jer se manifestacija održava na polju, na otvorenom i ima mjesta za držanje distance – poručuje velikogrđevački načelnik
Oni mlađi će možda i prvi put vidjeti kako je to izgledalo nekada, a oni stariji će se prisjetiti ako ne događaja iz svog ranog djetinjstva, a onda priča koje su im o tome pričali.
-Cilj nam je zapravo da stariju populaciju prisjetimo na njihovo djetinjstvo i da se prisjete kako se to odrađivalo u to vrijeme – kaže Pavlečić.
Foto: Općina Veliki Grđevac
Nakon rada ili gledanja rada na polju svi će osvježenje potražiti na velikogrđevačkim bazenima čime će program biti i završen.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!