TRAŽENA NAMIRNICA Pomama za domaćim češnjakom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Češnjak je postao simbol uvoza hrane koju možemo proizvesti i sami. Ne samo da možemo proizvesti, već su građani i željni domaćeg bijelog luka u koji čini se imaju više povjerenja. Zbog toga je Tomislav Haić iz Ciglene prošle godine po prvi put zasadio češnjak na maloj većoj površini, odnosno na površini koja nije dovoljna samo za njegove potrebe. Vidio je, kaže, da mu šogoru dobro ide, pa je išao probati i on. I nije požalio jer je prva sezona bila dobra.
-Zadovoljan sam, dobro je bilo sve. Bilo je malo suše, ali smo zalijevali i napravili navodnjavanje i sve je u redu – kaže Haić.
Urodom je zadovoljan jer je na pola rali imao oko 300 kilograma. Kako je tek na početku posao sadnje, vađenja, čišćenja i sušenja češnjaka je uglavnom odradio ručno.
-Imamo par strojčeka za vađenje češnjaka i za sadnju, a okopavanje za sada radimo ručno – navodi poljoprivrednik iz Ciglene.
Početkom srpnja mu je počela prva prodajna sezona. Reklamirao se na Facebooku, ali i tradicionalnijim načinom – lijepljenjem plakata i ostavljanjem kontakta u sandučićima što se pokazalo dobrim potezom. Narudžbe su stizale od Dalmacije, preko Istre do Zagreba i već je prodao cijeli urod. To, kaže Haić, nije očekivao.
-Ne, nisam to očekivao. Mislio sam da će mi trebati malo duže jer ni kolinja nisu krenula, ona su tek u desetom mjesecu. Baš sam se iznenadio – iskren je Haić koji na krilima uspješne prve sezone proizvodnju planira i povećati.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!