NOVI PROČISTAČ Najvrjedniji projekt u povijesti Virovitice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – Grad Virovitica u ovoj se godini itekako ima čime pohvaliti jer trenutno se u tom gradu provodi najveći infrastrukturni projekt u povijesti grada. Riječ je o izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ukupne vrijednosti 147, 2 tisuća kuna. U sufinanciranju projekta uvelike je pomogao Kohezijski fond Europske unije iznosom od 103,4 milijuna kuna što je nešto više od 70 posto iznosa. Grad Virovitica i dvije susjedne općine, Lukač i Špišić Bukovica, na čijem se prostoru također provodi projekt, sudjeluju u sufinanciranju s 20 posto od nacionalne komponente, odnosno s 8,8 milijuna kuna. Iako je problema u početku bilo, ugovor o izvođenju radova uspješno je sklopljen, napominje zamjenik gradonačelnika Damir Marenić koji je ujedno i upravitelj gradske tvrtke Virkom koja sudjeluje u projektu.

– Nakon nekoliko neuspješnih natječaja odnosno poništenja nabave, krajem prošle godine sklopili smo ugovor o izvođenju radova za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Virovitice, točnije cijele aglomeracije u koju su još uključena naselja Lukač i Špišić Bukovica i u budućnosti još Lozan, Vukosavljevica te Brezik – kaže Marenić.

Vrijednost samih radova je gotovo 60 milijuna kuna, a u projektu sudjeluju i Hrvatske vode koje projekt sufinanciraju s 40 posto nacionalne komponente, odnosno 17 milijuna i 500 tisuća kuna. Marenić kaže kako je za izradu dokumentacije trebalo šest mjeseci.

– Prvih šest mjeseci iskoristili smo za izradu dokumentacije jer vrsta nabave je bila takva da se to ugovara po tzv. žutom fidicu. Nismo smjeli ishoditi dokumentaciju do razine glavnog projekta nego smo išli na idejni projekt jer glavnim projektom već bi definirali određene prodore pa bi se favorizirala određena oprema – rekao je Marenić.

Nakon posla s dokumentacijom, sklopljen je ugovor s izvođačem radova, a ishođena je i građevinska dozvola. Cijeli proces na koncu je doveo do svečanog otvorenja radova.

– Prije nekih dva tjedna i svečano smo obilježili otvaranje radova na uređaju. Rok za izvođenje radova je 12 mjeseci, a nakon toga slijedi šest mjeseci probnog rada jer je i nabava bila takva da je bila ekonomski najpovoljnija ponuda jer uz cijenu izgradnje gledaju se i operativni troškovi. Upravo je tih šest mjeseci period u kojem ćemo kontrolirati te operativne troškove koji su za nas jednako bitni kao i cijena izgradnje – ističe Marenić.

Operativni troškovi, napominje Marenić, možda su i bitniji od cijene izgradnje jer u cijenu izgradnje uračunat je europski novac.

– Ostalo su nacionalna sredstva. Nas ukupno košta šest posto izgradnja, a operativni trošak isključivo je naš trošak. Taj element ekonomski najpovoljnije ponude zato je jako bitan i imat ćemo ga priliku kontrolirati u tom probnom periodu za koji je izvođač naravno dao i garanciju banke – kaže Marenić.

Završetak ovog višemilijunskog projekta dovest će do potpunog opremanja grada Virovitice sustavom odvodnje otpadnih voda kojima grad minimalno utječe na okoliš i samim time čuva podzemne vode od zagađenja. (D. Aleksić)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!