VATROGASCI NA JADRANU Nedostatak dobrovoljaca sve je veći

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kao i prijašnjih godina, tako i ove, vatrogasci s područja Bjelovarsko-bilogorske županije odazvali su se pozivu glavnog vatrogasnog zapovjednika za odlazak u ispomoć na Jadran. Tako vatrogasci s područja županijske Vatrogasne zajednice trenutno prema planu svakih 15 dana odlaze na lokaciju Zvekovica u Dubrovačkom primorju. Radi se o državnoj interventnoj postrojbi gdje na tu dislokaciju odlaze samo profesionalni vatrogasci iz svih gradova županije, odnosno Vatrogasnih postrojbi Bjelovar, Čazma, Daruvar, Garešnica i Grubišno Polje.
– Do sada je sve bilo u redu, nije bilo ozlijeđenih, što nam i je najbitnije. Ako će sve ići prema planu i ako neće biti izvanrednim dislokacija, to je to od putovanja. Trenutno nemamo potrebe odnosno zapovjedi za izvanrednim dislokacijama, no ako dođe do potrebe, odrađivat će se na sličan način – rekao je Željko Mesec, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice.
Mesec napominje kako postoji dio dobrovoljnih, a dio profesionalnih vatrogasaca, no problem nastaje upravo kod onih dobrovoljnih gdje se javlja sve manje operativnih vatrogasaca.
– Mladi su sve manje zainteresirani općenito, a što se tiče ljudi u srednjim godinama, oni koji nisu imali posla otišli su van raditi dok oni koji su ostali, ili imaju posao ili neke druge obveze. Nažalost, niti novim Zakonom nismo regulirali pričuvu, mobilizacijske pozive i slično – kaže Mesec.
Nekada takvih slučajeva, ističe Mesec, nije bilo i takve se stvari nisu dovodile u pitanje. U slučaju potrebe, poslodavac je bez problema puštao svog zaposlenika na temelju mobilizacijskog poziva, što je danas ipak malo teže zamislivo. No, bez obzira na promjenu sustava, želja za što manje intervencija uvijek će ostati nepromjenjiva. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!