MEĐUNARODNI TJEDAN DOJENJA Majčino je mlijeko nezamjenjivo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ovoga tjedna obilježava se 30. Međunarodni tjedan dojenja pod sloganom “Podržimo dojenje za zdraviji svijet”. Riječ je o temi koja povezuje očuvanje okoliša i važnost dojenja. Naime, kod proizvodnje zamjena za majčino mlijeko troše se brojni resursi, a u atmosferu se širi puno otpadnih tvari, dok majčino mlijeko i srce ništa ne može zamijeniti, ističe doktorica Marija Čatipović.

– Znamo da nam za umjetnu hranu treba i ambalaža tako da i time zagađujemo okolinu dok od majčinog mlijeka nema ništa od toga, nema nikakvih otpadnih tvari i kao što znamo, ne trošimo ništa energije niti novca za proizvodnju majčinog mlijeka. Radi se o nečem najboljem što ljudski um i gen može izmisliti – rekla je Čatipović.
Osim što je dojenje važno zbog emotivnih razloga, važno je i zbog zdravstvenih, kako za majku tako i za dijete. Čatipović kaže kako su dojena djeca manje podložna alergijama, respiratornim infekcijama pa čak i ozbiljnijim bolestima, a majke koje doje su zaštićenije od raka dojke, visokog tlaka ili osteoporoze. Ovih činjenica svjesna je i Valentina Lazarević, majka dvoje djece.

– Bitna mi je ta emocionalna povezanost, a kada dojim i te me okice pogledaju, neopisivo se osjećajam. Najviše dojim i zbog zdravstvenih razloga koji su važni i za moje dijete i za mene – kaže Lazarević.
Povodom Međunarodnog tjedna dojenja doktorica Čatipović kao predsjednica Koordinacijskog odbora “Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja” organizirala je i video-konferenciju na kojoj su majke koje doje imale priliku čuti više o važnosti dojenja. Treba napomenuti kako je broj dojilja u 2013. godini u županiji bio samo 20 posto dok je do danas narastao na 60 posto. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!